Is een ondernemingsraad verplicht in elke organisatie?

Ja, een ondernemingsraad is verplicht. Dat wil zeggen, een ondernemingsraad is verplicht voor elke organisatie van vijftig medewerkers en meer. In de Wet wordt precies geregeld hoeveel zetels de ondernemingsraad krijgt op basis van het aantal werknemers.

Aantal zetels ondernemingsraad

Als een organisatie tussen de vijftig en honderd werknemers heeft, heeft de ondernemingsraad recht op vijf leden. Boven de honderd krijgt de ondernemingsraad zeven leden en zo gaat de staffel in de wet verder tot maximaal vijfentwintig leden

COR

Er zijn organisaties die duizenden werknemers hebben, die verspreid werken tussen verschillende bedrijfsonderdelen of Business Units maar die toch alle bij hetzelfde bedrijf horen. In zulke organisaties wordt dan vaak gekozen voor een Centrale Ondernemingsraad, kortweg COR genoemd. In de COR zitten dan vertegenwoordigers van alle verschillende aangesloten ondernemingsraden.

PVT

In kleine ondernemingen, met een aantal van minder dan vijftig medewerkers, is de ondernemingsraad niet verplicht, maar deze kan dan wel vrijwillig worden ingesteld. In zo’n kleine organisatie kan het personeel de ondernemer of bestuurder verzoeken om een personeelsvertegenwoordiging in te stellen. Deze wordt kortweg PVT genoemd.

Ongelijke rechten

Als de medewerkers om een personeelsvertegenwoordiging vragen, dan moet de bestuurder dit verzoek inwilligen. Zo’n personeelsvertegenwoordiging heeft overigens niet alle rechten zoals een ondernemingsraad heeft maar is wel een middel voor medewerkers om structureel in gesprek te zijn met de bestuurder over de voortgang van de organisatie. Hoewel het wel door de wet is opgelegd, is in Nederland nog nooit een organisatie bestraft omdat deze geen ondernemingsraad heeft ingesteld. Er wordt niet op gehandhaafd.

Conclusie

Een ondernemingsraad is verplicht voor elke organisatie die meer dan vijftig medewerkers heeft. Er is een staffel die aangeeft hoeveel zetels een OR heeft ten op zicht van het aantal medewerkers. Hele grote organisaties kunnen meerdere ondernemingsraden hebben, met hierboven een Centrale Ondernemingsraad hebben, de COR. Organisaties met minder dan 50 medewerkers kunnen een personeelsvertegenwoordiging, PVT, hebben. Deze heeft niet dezelfde rechten. Er wordt niet gehandhaafd als een bestuurder geen medewerkersvertegenwoordiging in het leven roept.

Wilt u zelf beginnen met een ondernemingsraad? Lees dan ook eens deze pagina.

Meer in de reeks van