Cursus thema's

In elke cursus vormt een speciaal thema een rode draad. De cursusonderwerpen worden gecombineerd met activiteiten die aanhaken bij het thema. De thema's waar uit u kunt kiezen zijn:

Pensioen in Zicht cursus Maatschappelijk Anders Actief
Deze Pensioen in Zicht cursus past bij u als u zich graag wilt blijven inzetten maar mogenlijk nog niet precies weet hoe u dat het beste kunt doen en waar u voor zou moeten kiezen. In deze cursus gaat u onderzoeken waar uw hart naar uit gaat en gaat u op zoek hoe u uw kennis en ervaring ook ná uw pensioen kunt inzetten. Met deze vraagstukken gaat u actief aan de slag; er wordt dan ook veel zelfwerkzaamheid van u verwacht.

Deze variant is ook voor ‘meekomende partners’ geschikt want als u nieuwe toekomstplannen maakt, is het uiteraard belangrijk dat de ander als partner hierin mee wordt genomen. Zo kunt u zowel uw eigen plannen als uw gezamenlijke wensen realiseren. Is deze steeds populairder wordende cursus iets voor u?
Word (maatschappelijk) actief, kies hier voor deze cursus.


Pensioen in Zicht à la Carte
Bij Pensioen in Zicht à la Carte worden inhoudelijk dezelfde onderwerpen behandeld als in onze reguliere Pensioen in Zicht cursussen. Deze cursus is echter een unieke combinatie van een Pensioen in Zicht cursus met afwisselende activiteiten. De cursus heet à la Carte, omdat het modulair is opgezet, dit wil zeggen dat u uw eigen programma gedeeltelijk kunt samenstellen. Zo kunt u kiezen voor een inspirerende gesprek, een introductie in salsadansen, een interessante film en diverse workshops over de overgang van werk naar nieuwe perspectieven in uw komende levensfase.

Deze cursus kan zowel door singles als door stellen worden gevolgd. Wilt u uw eigen Pensioen in Zicht cursus samenstellen en tegelijkertijd deelnemen aan verschillende activiteiten? Klik dan hier.

Pensioen in Zicht volgens het WorkLife Castle
In iedere levensfase is het vinden van balans belangrijk voor de gezondheid en het geluk van mensen. In deze cursus gebruiken wij hiervoor de metafoor van het WorkLife Castle: het leven als een kasteel met 7 kamers. Goed zorgen voor balans betekent goed zorgen voor alle kamers van je kasteel:

  • De lichaamskamer: over gezond en fit zijn en blijven, van lichaam en geest.
  • De relatiekamer: over alle relaties en sociale netwerk.
  • De werkkamer: over werk, vrijwilligerswerk, mantelzorg en nieuwe dingen leren.
  • De zingevingskamer: over zinvol leven, wat er voor u toe doet.
  • De keuken: over de taken in en om het huis.
  • Het kantoor: over de zakelijke kant van het leven: financiën, administratie, huisvesting en nalatenschap.
  • De vrijetijdskamer: over de dingen waar je plezier in hebt.

Volgt u de cursus graag aan de hand van dit inspirerende model met een duidelijke structuur? Boek hem hier!


Wandelend naar een Nieuwe Toekomst                                 
In de Pensioen in Zicht cursus waar Wandelen centraal staat, legt u zo’n 10 tot 15 kilometer per dag af. De nabijheid van de natuur wordt in de cursus actief benut. De Pensioen in Zicht onderwerpen worden door buitenactiviteiten tastbaar gemaakt en worden hierdoor extra kracht bijgezet. De wisselende landschappen en weersomstandigheden bieden een mooie symboliek voor de veranderingen in uw eigen leven. Met een gemiddelde conditie kunt u de opzet van deze cursus prima volgen en genieten van de verschillende wandelroutes. Voor deze cursus is het handig en noodzakelijk dat u stevige (wandel)schoenen en regenbestendige kleding meeneemt. . 
Bent u een 'buitenmens'? Dan past deze cursus bij u, kies hem hier! 


Fietsend een Nieuwe Toekomst tegemoet                          
In deze Pensioen in Zicht variant fietst u elke dag zo’n 25 tot 35 km in wisselende landschappen en weersomstandigheden. De tochten die gevolgd worden, waarbij u zowel de natuur als uzelf (her)ontdekt, wordt afgewisseld met groepsgesprekken. Hier uit ontstaan weer opdrachten en gespreksonderwerpen voor tijdens het fietsen.

Met een gemiddelde conditie kunt u deze opzet prima volgen en genieten van de verschillende fietsroutes tijdens de cursus. Het is hiervoor wel handig en noodzakelijk dat u wind- en regenbestendige kleding meeneemt. De fietsen worden door Odyssee Pensioen in Zicht verzorgd. Als u wilt dan kunt u ook uw eigen fiets(en) meenemen.  
Fietst u graag en regelmatig? Kies dan hier deze passende cursus.


Pensioen in Zicht voor (culinaire) Fijnproevers                               
Tijdens de cursus Pensioen in Zicht voor Fijnproevers maakt een kookworkshop onderdeel uit van de cursus en is er aandacht voor gezonde voeding. In een inspirerende omgeving worden u handige (basis)technieken aangereikt die u kunt toepassen bij allerlei recepten. U hoeft geen uitgebreide kookervaring te hebben. Uiteraard proeft en evalueert u de gerechten van uzelf en uw mede deelnemers waarbij de kok u voorziet van de nodige tips. Zo combineert u de aandacht voor de innerlijke mens met aandacht voor ‘de nieuwe toekomst’. 
Past deze culinarie cursus bij u? Klik dan hier!


Pensioen in Zicht voor Singles
De Pensioen in Zicht cursus voor singles is voor mensen die alleen leven en het op prijs stellen om als voorbereiding op het pensioen andere singles te ontmoeten en met hen van gedachten te wisselen over dezelfde situatie waar in zij zich bevinden. Dit kan tot veel herkenning leiden en de cursus een verdere bijzondere diepgang geven.

Iemand die single is krijgt bij het stoppen met werken met verschillende veranderingen en uitdagingen te maken die soms vrij ingrijpend kunnen zijn. Met pensioen gaan heeft voor een single een andere impact dan voor een stel. Sociale contacten die met het werk samenhangen vallen weg en ook de dagelijkse structuur die het werk opdringt valt weg. In deze cursus verkent u hoe u als single een andere vorm en inhoud kunt geven aan uw nieuwe levensfase. Past deze cursus bij u? Boek dan hier uw plek tussen andere Singles! 


Pensioen in Zicht Regulier    
De Pensioen in Zicht Regulier is dé basiscursus. Het doel van deze cursus is het vergroten van het inzicht in uw eigen situatie en uw behoeften en wensen daarbij. Daarbij hoort een terugblik op de betekenis van uw betaalde werk, van uzelf en eventueel uw partner. Aan de orde komt hoe u afstand kunt nemen van de organisatie waar u een (lange) tijd heeft gewerkt.

In de cursus verkent u nieuwe mogelijkheden voor uw komende levensfase. Mogelijk wilt u gaan genieten van de verworven vrijheden en van de mogelijkheden die u gaat krijgen. U kunt in de cursus op zoek gaan naar een taak of rol die u op u wil nemen en uw ervaring kunt inzetten, in een tempo dat u past.
Zoekt u 'gewoon' een goede Pensioen in Zicht cursus? Selecteer hem hier.


Verdiepingscursus Pensioen in Zicht                    
Alle cursusvarianten zijn gericht op de bewustwording dat u een nieuwe levensfase in gaat en krijgt u voldoende bagage mee om de verdieping van de thema’s thuis zelf verder gestalte te geven. Deze vijfdaagse Pensioen in Zicht variant is geschikt voor u als uw pensionering serieus neemt en wilt weten of u goed voorbereid bent op de dingen die gaan komen. In de verdiepingscursus is meer ruimte om het totale programma grondig door te nemen.

Op een aangenaam tempo wordt er uitgebreid stil gestaan bij de verschillende onderwerpen. Er is naast de verdieping in deze cursus voldoende ruimte om uitgebreid vragen stellen, te reflecteren en te discussiëren met de anderen, onder begeleiding van de deskundige trainer.
Gedegen voorbereiden op uw nieuwe toekomst? Verzeker uwzelf hier van een goede plek!

Pensioen in Zicht cursus Online
In deze cursus worden de inhoudelijke onderwerpen online besproken. Gedurende een week (maandag - vrijdag) hebt u elke ochtend en middag (behalve woensdag) een bijeenkomst van 2 uur. In een aangenaam tempo staan we stil bij de verschillende onderwerpen. Er is voldoende ruimte om vragen stellen, te reflecteren en uit te wisselen met anderen. De cursus wordt begeleid door onze ervaren Pensioen in Zicht trainers. Een coachgesprek, individueel of samen met uw partner, maakt deel uit van de cursus.

Wilt u de cursus graag thuis volgen, zonder gedoe van reizen en overnachten, kies hem hier.
Meer informatie: klik hier.

 

Welke cursus locaties zijn beschikbaar?
Wilt u eerst nog weten uit welke cursuslocaties u kunt kiezen? Klik dan hier!

Weet u uw cursusdatum al?
Weet u met welke thema u de cursus wilt volgen en ook wanneer* u dit (ongeveer) wilt doen? Boek dan hier nú uw cursus.

*Odyssee Pensioen in Zicht heeft de hoogste 'doorgangsgarantie', cursussen zijn snel vol.

Wilt u iets anders weten?

Wij beantwoorden uw vraag of vragen graag. Laat uw gegevens achter en wij nemen snel en vrijblijvend contact met u op.