Cursus thema's

In elke cursus vormt een speciaal thema een rode draad. De cursusonderwerpen worden gecombineerd met activiteiten die aanhaken bij het thema. De thema's waar uit je kunt kiezen zijn:

Pensioen in Zicht basiscursus

De Pensioen in Zicht Regulier is dé basiscursus. Het doel van deze cursus is het vergroten van het inzicht in je eigen situatie en jouw behoeften en wensen daarbij. Daarbij hoort een terugblik op de betekenis van je betaalde werk, van jezelf en eventueel je partner. Aan de orde komt hoe je afstand kunt nemen van de organisatie waar je een (lange) tijd hebt gewerkt.

In de cursus verken je nieuwe mogelijkheden voor de komende levensfase. Mogelijk wil je gaan genieten van de verworven vrijheden en van de mogelijkheden die je gaat krijgen. Je kunt in de cursus op zoek gaan naar een taak of rol die je op je wilt nemen en waar je jouw ervaring kunt inzetten, in een tempo dat je past.
Zoek je 'gewoon' een goede Pensioen in Zicht cursus?

Bekijk de kalender
Verder lezen
Toon minder

Wandelend naar een nieuwe toekomst

In de Pensioen in Zicht cursus waar Wandelen centraal staat, leg je zo’n 10 tot 15 kilometer per dag af. De nabijheid van de natuur wordt in de cursus actief benut. De Pensioen in Zicht onderwerpen worden door buitenactiviteiten tastbaar gemaakt en worden hierdoor extra kracht bijgezet.

De wisselende landschappen en weersomstandigheden bieden een mooie symboliek voor de veranderingen in je eigen leven. Met een gemiddelde conditie kun je de opzet van deze cursus prima volgen en genieten van de verschillende wandelroutes. Voor deze cursus is het handig en noodzakelijk dat je stevige (wandel)schoenen en regenbestendige kleding meeneemt. 


Ben je een 'buitenmens'? Dan past deze cursus bij je

Bekijk de kalender
Verder lezen
Toon minder

Voor culinaire fijnproevers

Tijdens de cursus Pensioen in Zicht voor Fijnproevers maakt een kookworkshop* onderdeel uit van de cursus en is er aandacht voor gezonde voeding. In een inspirerende omgeving worden je handige (basis)technieken aangereikt die je kunt toepassen bij allerlei recepten.

Je hoeft geen uitgebreide kookervaring te hebben. Uiteraard proef je en evalueer je de gerechten van jezelf en de andere deelnemers waarbij de kok je voorziet van de nodige tips. Zo combineer je de aandacht voor het maken van gezonde, aantrekkelijke gerechten met de aandacht voor je nieuwe toekomst.

* Corona: Het is afhankelijk van de op dat moment geldende corona maatregelen of we een kookworkshop kunnen organiseren waarbij je zelf achter het fornuis staat. Als dat niet mogelijk is demonstreren de chef-kok en medewerkers van het hotel hun beste kunnen in de vorm van een vijfgangendiner inclusief wijnarrangement. Zij verzorgen een toelichting bij elk gerecht een geven een inkijk in de kneepjes van het vak en de combinatie van spijs en drank. Uiteraard is er een alcoholvrij alternatief beschikbaar.

Past deze culinaire cursus bij je?

Bekijk de kalender
Verder lezen
Toon minder

Fietsend een nieuwe toekomst tegemoet

In deze Pensioen in Zicht variant fiets je elke dag zo’n 25 tot 35 km in wisselende landschappen en weersomstandigheden. De tochten die gevolgd worden, waarbij je zowel de natuur als jezelf (her)ontdekt, worden afgewisseld met groepsgesprekken. Hieruit ontstaan weer opdrachten en gespreksonderwerpen voor tijdens het fietsen.

Met een gemiddelde conditie kun je deze opzet prima volgen en genieten van de verschillende fietsroutes tijdens de cursus. Het is hiervoor wel handig en noodzakelijk dat je wind- en regenbestendige kleding meeneemt. De fietsen worden door Odyssee Pensioen in Zicht verzorgd. Als je wilt dan kun je ook je eigen fiets(en) meenemen.  
Fietst je graag? 

Bekijk de kalender
Verder lezen
Toon minder

Met pensioen als single

De Pensioen in Zicht cursus voor singles is voor mensen die alleen leven en het op prijs stellen om als voorbereiding op het pensioen andere singles te ontmoeten en met hen van gedachten te wisselen over dezelfde situatie waar in zij zich bevinden. Dit kan tot veel herkenning leiden en de cursus een verdere bijzondere diepgang geven.

Iemand die single is krijgt bij het stoppen met werken met verschillende veranderingen en uitdagingen te maken die soms vrij ingrijpend kunnen zijn. Met pensioen gaan heeft voor een single een andere impact dan voor een stel. Sociale contacten die met het werk samenhangen vallen weg en ook de dagelijkse structuur die het werk opdringt valt weg. In deze cursus verken je hoe je als single een andere vorm en inhoud kunt geven aan je nieuwe levensfase.

Past deze cursus bij je?

Bekijk de kalender
Verder lezen
Toon minder

WorkLife Castle

In iedere levensfase is het vinden van balans belangrijk voor de gezondheid en het geluk van mensen. In deze cursus gebruiken wij hiervoor de metafoor van het WorkLife Castle: het leven als een kasteel met 7 kamers. Goed zorgen voor balans betekent goed zorgen voor alle kamers van je kasteel:

  • De lichaamskamer: over gezond en fit zijn en blijven, van lichaam en geest.
  • De relatiekamer: over alle relaties en sociale netwerk.
  • De werkkamer: over werk, vrijwilligerswerk, mantelzorg en nieuwe dingen leren.
  • De zingevingskamer: over zinvol leven, wat er voor jou toe doet.
  • De keuken: over de taken in en om het huis.
  • Het kantoor: over de zakelijke kant van het leven: financiën, administratie, huisvesting en nalatenschap.
  • De vrijetijdskamer: over de dingen waar je plezier in hebt.

Volg je de cursus graag aan de hand van dit inspirerende model met een duidelijke structuur?

Bekijk de kalender
Verder lezen
Toon minder

Maatschappelijk anders actief

Deze Pensioen in Zicht cursus past bij je als je jezelf graag wilt blijven inzetten, maar mogelijk nog niet precies weet hoe je dat het beste kunt doen en waar je voor zou moeten kiezen. In deze cursus ga je onderzoeken waar je hart naar uit gaat en ga je op zoek hoe je jouw kennis en ervaring ook ná je pensioen kunt inzetten. Met deze vraagstukken ga je actief aan de slag; er wordt dan ook veel zelfwerkzaamheid van je verwacht.

Deze variant is ook voor ‘meekomende partners’ geschikt want als jij nieuwe toekomstplannen maakt, is het uiteraard belangrijk dat de ander als partner hierin mee wordt genomen. Zo kun je zowel je eigen plannen als je gezamenlijke wensen realiseren. Is deze steeds populairder wordende cursus iets voor jou?
 

Bekijk de kalender
Verder lezen
Toon minder

Pensioen in Zicht cursus Online

In deze cursus worden de inhoudelijke onderwerpen online besproken. Op 3 aaneengesloten dagen heb je elke ochtend en middag een bijeenkomst van ongeveer 2 uur. In een aangenaam tempo staan we stil bij de verschillende thema's. Er is voldoende ruimte om vragen stellen, te reflecteren en uit te wisselen met anderen. De cursus wordt begeleid door onze ervaren Pensioen in Zicht trainers.

Bij de cursus hoort een onderdeel over de materiële situatie na de pensionering, zoals pensioen, AOW, erven en schenken. Dit verzorgen we in de vorm van een webinar op een later moment kort na de drie cursusdagen.
Bovendien kun je gebruikmaken van een coachgesprek, individueel of samen met je partner, af te spreken in overleg.

Wil je de cursus graag vanuit huis volgen?

Bekijk de kalender
Verder lezen
Toon minder

Coaching

Liever individueel of samen met uw partner voorbereiden? Maak dan gebruik van de 1-op-1 Pensioen in Zicht coaching. 

In de persoonlijke coachgesprekken wordt dieper ingegaan op uw nieuwe levensfase. U heeft deze gesprekken 1-op-1 of samen met uw partner en onze Pensioen in Zicht coach.

Het doel is het vergroten van inzicht in de eigen situatie, het opdoen van informatie hierover en het leren van praktische tools. In een tempo dat bij u past en in een omgeving waar u zich prettig voelt, verkent u alle mogelijkheden.

Meer informatie
Verder lezen
Toon minder
Download de brochure

Lees de informatie op je gemak nog eens door

Wilt u iets anders weten?

Wij beantwoorden uw vraag of vragen graag. Laat uw gegevens achter en wij nemen snel en vrijblijvend contact met u op.