HR

Er komt veel op je af als professional. Odyssee begeleidt organisaties om vitaliteit, leren en ontwikkelen een volwaardige plaats te geven binnen het HR-beleid.

HR vraagstukken

Als HR-professional heb je dagelijks te maken met onderstaande vraagstukken:

 • Krappe arbeidsmarkt: het is moeilijk om talent te vinden en te binden.
 • Verzuim en verloop: het ziekteverzuim is (te) hoog of medewerkers vertrekken (te) snel naar een andere werkgever.
 • Psychosociale veiligheid: medewerkers ervaren een hoge werkdruk of sociale onveiligheid op de werkplek.
 • Ontwikkeling en vitaliteit: het is voor de organisatie en voor de medewerkers belangrijk dat er mogelijkheden zijn om zich verder te ontwikkelen en vitaal te blijven in het werk.
 • Werk-privébalans: door gebeurtenissen in het leven van medewerkers is het soms lastig om een goede balans te vinden tussen werk en privé.
 • Langer doorwerken na pensionering komt steeds vaker voor, vanwege krapte op de arbeidsmarkt en door de wens van steeds meer gepensioneerden zelf om te blijven werken.
 • In veel organisaties werken momenteel vier of vijf generaties samen op de werkvloer. De organisatie zodanig inrichten dat zowel jong als oud zich thuis (blijven) voelen en prettig kunnen samenwerken is soms een uitdaging.

Benut het potentieel

Odyssee gelooft dat organisaties die investeren in hun medewerkers, succesvoller zijn. Daarom helpen wij organisaties en medewerkers hun potentieel te benutten. Een loopbaan gaat niet in een rechte lijn van A naar Z. Medewerkers krijgen te maken met verschillende life-events, die het verloop van de carrière in meer of mindere mate kunnen beïnvloeden.

Je wordt mantelzorger, je krijgt een kind, je zit in de overgang of wordt ernstig ziek. Ook vragen over de loopbaan zelf kunnen een rol spelen. Vind ik mijn werk nog leuk genoeg? Wil ik specialiseren of leiding gaan geven? Wat wil ik nog bereiken voordat ik met pensioen ga of wil ik langer doorwerken? Odyssee heeft een aanbod voor medewerkers op deze specifieke thema’s. Ook begeleiden we HR-professionals bij het maken van een passend beleid voor jouw organisatie. Bij Odyssee kijken we hierbij ook expliciet naar potentie van medewerkers binnen de organisatie.

Benut het potentieel van je medewerkers >>
Verder lezen
Toon minder

Een voorbeeld uit de praktijk

Sara is een jonge vrouw en werkt bij een grote werkgever. Ze werkt zo’n 60 uur per week. Net als haar manager en een expat die er ongeveer dezelfde arbeidsmoraal op nahoudt. Sara hoopt dat ze door haar inzet binnen de organisatie door kan groeien. Zij is teleurgesteld dat ondanks het vele harde werk dit nog steeds niet gebeurd is. In het weekend heeft ze migraine. Sara wil graag moeder worden, maar ziet letterlijk geen ruimte en tijd voor haar kinderwens. In een programma van Odyssee waar ze andere Young Professionals ontmoet, voelt ze zich langzaam gesterkt. Ze is niet de enige die hier last van heeft en realiseert zich dat ze op weg is naar omvallen. Er moet iets gebeuren. Het patroon moet doorbroken worden.

Sara maakt een pas op de plaats; bij Odyssee zetten we haar even stil en komt er ruimte voor reflectie. Hoe ben ik hier gekomen, waar komt dit vandaan? We geven haar zicht op haar energiebalans, kernwaarden in het werk en in de balans werk & leven. Waar wil ik naartoe en welke stappen moet ik daarvoor zetten?

In iedere organisatie zitten werknemers die hun werk goed doen, maar toch onderuit gaan, net zoals bij Sara is gebeurd. Of zoals bij Mo, die al jaren op dezelfde plek en functie zit in zijn organisatie enn eigenlijk wel toe is aan een volgende stap. Hij begint wat te klagen, maar onderneemt ook niet genoeg actie. Veel organisaties hebben te weinig aandacht voor en investeren vaak te weinig in medewerker zoals Sara en Mo.

Odyssee richt zich op het benutten van het intern potentieel

Er wordt veel geïnvesteerd in werving & selectie, inwerkprogramma’s en het begeleiden en coachen van nieuwe medewerkers. Wat jammer eigenlijk. Binnen de organisatie is vaak veel onontdekt talent aanwezig. Odyssee helpt organisaties dit potentieel actief aan te boren.Odyssee richt zich op het benutten van intern potentieel. De focus ligt op het ontwikkelen en behouden van bestaande medewerkers.

 • Odyssee kijkt naar de zachte en harde kant van arbeidsvoorwaarden en werkgeverschap. Dit omvat zowel extrinsieke factoren (salaris, arbeidstijden) als intrinsieke factoren (autonomie, zingeving).
 • Odyssee biedt een breed scala aan tools en praktische interventies. Denk aan loopbaanbegeleiding, coaching, trainingen en workshops.
 • Odyssee begeleidt organisaties bij het creëren van een cultuur van vitaliteit, leren en ontwikkelen.

We komen graag eens luisteren hoe jij nog beter gebruik kunt maken van het potentieel in jouw organisatie.

De voordelen van werken met Odyssee

 • Verhoogde medewerkerstevredenheid: medewerkers die zich gewaardeerd voelen, zijn gelukkiger en productiever.
 • Verminderd verzuim en verloop: medewerkers die zich goed ontwikkelen en een goede balans tussen werk en privé ervaren, zijn minder snel geneigd om te vertrekken.
 • Verhoogde productiviteit: gemotiveerde en geëngageerde medewerkers zijn productiever.
 • Verbeterde employer branding: organisaties die bekend staan om hun goede werkomgeving en ontwikkelingsmogelijkheden, trekken meer talent aan.

Odyssee is een waardevolle partner voor organisaties die hun medewerkers willen helpen om te groeien en te bloeien.

Behoefte aan begeleiding om vitaliteit, leren en ontwikkelen in het HR-beleid te verwerken?

We denken graag met je mee voor een passende begeleiding. Laat je gegevens achter dan nemen we vrijblijvend contact met je op.