Werelddag voor Veiligheid en Gezondheid op het Werk: zorg in deze drukke wereld goed voor jezelf.

We worden allemaal geconfronteerd met toenemende werkdruk en hoge verwachtingen, zowel op het werk als in ons persoonlijke leven. De druk om te presteren en te voldoen aan verschillende verantwoordelijkheden kan overweldigend zijn en kan leiden tot ernstige gevolgen voor onze gezondheid en welzijn. Op de Werelddag voor Veiligheid en Gezondheid op het Werk is het daarom belangrijk om stil te staan bij het belang van zelfzorg en het voorkomen van een burn-out.

Werelddag voor Veiligheid en Gezondheid op het Werk

De negatieve invloed van werkdruk

Werkdruk vormt een vruchtbare bodem voor een burn-out en heeft een negatieve invloed op zowel medewerkers als leidinggevenden. Neem bijvoorbeeld Peter, een jonge professional die net zijn eerste leidinggevende rol heeft gekregen. Hij voelt de druk om zijn team te leiden en te motiveren, terwijl hij ook moet voldoen aan de verwachtingen van zijn eigen manager. De constante druk om te presteren kan een tol eisen van zijn geestelijke gezondheid.

Maar niet alleen leidinggevenden voelen de druk. Ook medewerkers zoals Anna, een ervaren marketeer, kunnen worstelen met de uitdagingen van het moderne werkleven. Ze merkt dat ze steeds vermoeider wordt na lange werkdagen, maar negeert deze signalen in de hoop dat harder werken de oplossing zal zijn. Echter, het negeren van deze signalen kan leiden tot ernstige consequenties, zoals een burn-out.

Luister naar de signalen

Het is daarom essentieel om naar de signalen van ons lichaam te luisteren en actie te ondernemen voordat het te laat is. Vermoeidheid, lusteloosheid, slecht slapen en piekeren zijn vaak de eerste tekenen dat er iets mis is. Het is verleidelijk om deze signalen te negeren, vooral in een maatschappij waarin hard werken en voortdurende ontwikkeling worden gewaardeerd. Maar het negeren van deze signalen kan ernstige gevolgen hebben voor onze gezondheid en welzijn.

Bronnen van ondersteuning

Gelukkig zijn er bronnen van ondersteuning beschikbaar, zoals bedrijfsartsen en preventiemedewerkers. Mark, een senior manager, neemt bijvoorbeeld preventief contact op met de bedrijfsarts wanneer hij merkt dat zijn stressniveaus toeneemt. Door preventief te handelen, kan hij erger voorkomen en een plan ontwikkelen om zijn stress te beheren.

Vind jouw rustpunt

Ook is het creëren van een rustpunt essentieel. Neem bijvoorbeeld Lisa, een drukbezette consultant die elke avond een uur vrijmaakt om te lezen voordat ze gaat slapen. Dit eenvoudige ritueel stelt haar in staat om te ontspannen en haar gedachten los te laten na een lange werkdag.

Hoewel veel organisaties allerlei hulpmiddelen aanbieden om te leren omgaan met stress, is het moeilijk om te achterhalen waarom de een er minder last van heeft dan de ander. Vaak ligt het er aan of je in staat bent in de chaos je rust te bewaren. Dit rustpunt kan van alles zijn, van het lezen van een boek tot sporten, wandelen, fietsen, of gewoon ontspannen in een warm bad. Het belangrijkste is dat je tijd voor jezelf vrijmaakt, hoe druk je schema ook is. Lukt het niet in je eentje, praat erover.

Regelruimte

Tenslotte is het hebben van regelruimte essentieel, zowel thuis als op het werk. Het stellen van prioriteiten en het bepalen van wat vandaag moet gebeuren en wat tot morgen kan wachten, is belangrijk om de druk te verlichten. Hoe lastig het ook is, “nee" zeggen is ook een antwoord. Je zult versteld staan van de reactie van de ander als je eens een keer nee zegt, dus laat je eens verrassen. Wees vooral realistisch naar jezelf.

Job crafting

Ook kan de constante druk om jezelf te blijven ontwikkelen en het gevoel dat je werk niet meer bij je past, stress veroorzaken. Het heroverwegen van je takenpakket kan dan helpen. Misschien kun je bepaalde taken ruilen voor andere die je meer energie geven. Deze benadering, bekend als job crafting, wordt steeds populairder als een manier om werkstress te verminderen en meer voldoening uit je werk te halen. Praat eens met een coach van Odyssee, zij kunnen je hier meer inzicht in geven.

Kortom, luister naar je lichaam, negeer de signalen niet en neem tijd voor zelfzorg en ontspanning. Praat erover en gun jezelf een gezonde balans te vinden tussen werk en leven.

Geschreven door Alice van der Linden Bekijk profiel