Een positieve kijk op oud(er) zijn en leefstijl

Wereldgezondheidsdag is voor Odyssee de aftrap van verschillende activiteiten waarin we op zoek gaan naar inspiratie om tot op hoge leeftijd gezond en vitaal te blijven.

Vitaliteit en gezondheid liggen aan de basis van wat we zinvol vinden en waar we betekenis aan ontlenen. Want wie wil nu niet zin en energie hebben om te besteden aan mensen en activiteiten die belangrijk voor ons zijn?

Over leeftijd in relatie tot gezondheid wordt vaak negatief gedacht. “Ouderdom komt met gebreken” is een bekende uitspraak. Sommige van onze deelnemers associëren “oud worden” met lichamelijk en geestelijk verval. Als je je naar deze gedachte gaat gedragen kan het een selffulfilling prophesy worden. PHPD – pijntje hier pijntje daar, kan je het idee geven om wat rustiger aan te doen. Je stopt met of begint niet meer aan activiteiten die gezond en energiegevend voor je zijn. Rust roest en je gaat harder achteruit dan je wilt.

Als het je motiveert om er een stapje bij te doen om weer goed in je vel te zitten, gebeurt er ineens iets anders. Een positieve kijk op oud(er) zijn en leefstijlverandering heeft een beter effect.

1. Positief denken over fysiek en mentaal ouder worden heeft een motiverende invloed op hoe je je gedraagt

(Margriet Sitskoorn, het 50+ brein)
Daarmee vergroot je de kans dat je die dingen blijft doen die jou gezond en vitaal houden. Ga op zoek naar rolmodellen in je omgeving die tot op hoge leeftijd mentaal en fysiek actief zijn. Als jij gaat doen wat zij doen, heb je een grote kans dat het ook met jou tot op hoge leeftijd goed blijft gaan. Minstens zo belangrijk is om ook te gaan denken zoals zij denken. Dat kan wat tijd in beslag nemen maar positief denken is te leren en je leven wordt er sowieso leuker van.

2. Klinkt gek maar er zit een voordeel aan gezondheidsklachten

Een gezonde leefstijl staat hoog op het lijstje van preventieve activiteiten die je lichaam en geest gezond houden. Vaak leef je een groot deel van je leven alsof je lichaam en geest alle uitspattingen wel aankunnen. Vanaf een bepaalde leeftijd neemt het risico op gezondheidsklachten toe. Bij onze deelnemers en ook in mijn omgeving zie ik hoe vanuit deze tegenslag de inspiratie kan ontstaat om het roer om te gooien. Na een periode van verdriet, verzet en uiteindelijk acceptatie weten veel mensen hun klachten een plek te geven en al - dan niet met hulp - het leven op een nieuwe manier in te vullen. Vaak is leefstijlverandering daar onderdeel van. Soms leidt dat er toe dat de klachten weer afnemen en mensen energieker in het leven komen te staan. (Binnenkort in deze blogreeks inspirerende verhalen van mensen die met leefstijlverandering hun gezondheidsklachten hebben aangepakt en zich vitaler voelen dan daarvoor.)

3. Met het klimmen der jaren weet je beter wat je wilt en wat belangrijk voor je is

(Margriet Sitskoorn, het 50+ brein)
En laten dat nou net de dingen zijn die vaak ook bijdragen aan ons geluk: gericht zijn op de mensen om je heen, op positieve dingen en op je eigen doelen. Vaak richten we een groter deel van onze tijd en energie op wat echt belangrijk is: een goede gezondheid, de mensen om ons heen en activiteiten die we als zingevend ervaren.

En dan nog twee aanbevelingen specifiek voor aanstaande pensionado’s.

4. Als je met pensioen gaat of minder gaat werken heb je meer tijd

Veel mensen die met pensioen gaan vragen zich af hoe ze hun tijd weer zinvol in kunnen vullen. Vanzelfsprekend komen daarbij activiteiten in je op. Maar er is ook meer tijd om te slapen, te ontspannen, te bewegen en om aan (gezonde) voeding te besteden. Wij geven onze cursisten mee om een deel van hun tijd ook in hun fysieke en mentale gezondheid te investeren. Verbeteren van leefstijl loont altijd. Als je deze gedachte meeneemt en er ook iets mee doet, gaan mensen zich vaak vitaler voelen dan toen ze tien jaar jonger waren.

5. Als je met pensioen gaat is er al een verandering

Leefstijl gaat vaak over vaste gewoontes. Veel van die gewoontes zijn gekoppeld aan dagelijkse bezigheden: (te) hard werken, (te) weinig pauzes, veel zitten op het werk, ’s avonds een snelle maaltijd fabriceren en uitzakken op de bank voor de buis. Vanzelfsprekend zijn er ook genoeg mensen die gezonde werkgewoontes hebben: een lunchwandeling of op de fiets naar het werk gaan bijvoorbeeld. Dan is het vooral zaak om daar een nieuwe invulling voor te vinden. Nieuwe gewoontes aanleren gaat over het algemeen makkelijker als er toch al een verandering is. Als je je hier bewust van bent kan je wellicht een deel van de vrij gekomen tijd besteden aan het aanwennen van nieuwe gewoontes: bijvoorbeeld op de fiets de boodschappen doen, op woensdag naar de biologische markt en veel verse groentes kopen. Voor je het weet zitten die nieuwe gewoontes in je nieuwe leven ingebakken en dan wordt het vanzelfsprekend om je eraan te houden.

De komende maanden kunnen jullie op het thema vitaliteit en gezondheid een aantal activiteiten van Odyssee verwachten:

  • Interviews met deelnemers die met behulp van leefstijl hun gezondheidsklachten hebben aangepakt en vitaler zijn dan ooit
  • Interviews met deskundigen op dit thema
  • Een masterclass
  • Een Pensioen in Zicht met extra aandacht voor vitaliteit en gezondheid

Voor wie meer wil weten deel ik alvast twee inspiratiebronnen:

  • Positieve Gezondheid geeft een motiverende invalshoek. Daarbij staat een betekenisvol leven centraal. Het gaat niet alleen om lichamelijke gezondheid, maar over wat jou veerkracht geeft en wat belangrijk voor je is.
  • Het boek 'Oud worden in de praktijk' van David van Bodegom en Rudi Westendorp.

Bij het thema gezondheid benadrukken wij dat ieder mens anders is. Overleg bij gezondheidsklachten en leefstijlveranderingen altijd met je huisarts. Kijk wat voor jou werkt en laat je inspireren door ons.

Geschreven door Juliette van de Mheen Bekijk profiel