Wat ga ik doen, na mijn pensioen?

Tot je pensionering is het vooral het werk dat ritme en structuur geeft aan je leven. Opstaan, ontbijt, onderweg naar het werk, koffiepauzes, lunch, terug naar huis, avondeten. Ons werk bepaalde grotendeels het ritme en structuur van onze dag.
 
Maar als je met pensioen gaat, ben je het zelf die ritme en structuur gaat geven aan je leven. 


Die nieuwe structuur heb je niet van de ene op de andere dag. Met pensioen gaan is een nieuwe levensfase waarbij je zelf de regie in handen moet nemen. Er wordt niet meer voor je bepaald. Je mag het helemaal zelf bepalen.

De eerste weken na je pensioen zijn vooral wittebroodsweken. Het heerlijke gevoel van vrijheid, geen verplichtingen en geen werkdruk. Dat zijn geweldige weken waarbij de wereld je toelacht. 
Uit onderzoek blijkt dat na die wittebroodsweken helaas bij veel mensen een onaangenaam gevoel bekruipt. 

Gelukkig kun je dit voorkomen door de juiste voorbereiding en jezelf de juiste vragen te stellen. Dit is precies wat we doen in onze Pensioen in Zicht cursussen. 

Een korte zoektocht naar wat je gaat doen helpt enorm om deze dip te voorkomen. 
 

Is het voor jou zinvol en waardevol maatschappelijk nuttig te zijn? Of vind je het inspirerend om (weer) te studeren? Oppassen op de kleinkinderen of actief in het verenigingsleven? 
Blijf vooral dicht bij jezelf. Er is geen goed of fout, geen beter of slechter. Je mag ont-moeten, je mag doen wat je wilt, waar je blij van wordt. 


In de zoektocht naar dat wat jou inspireert kan het ook helpen terug te blikken op het werk. Werk is voor de meesten meer dan alleen geld verdienen voor de kost. Het werk heeft je meer dan dat gebracht. 
Het biedt je de mogelijkheid jezelf te ontwikkelen, mensen te ontmoeten en ‘erbij’ te horen. Wat waren de plussen van het werk dat je deed voor jou? Wat mis je van het werk nu je bent gestopt? Het antwoord op deze vraag kan je helpen invulling te geven aan een voor jou zinvolle tijdsbesteding na pensionering. 


En vergeet niet jezelf ook af te vragen wat de minnen van het werk waren. Wat mis je als kiespijn? Dan weet je in elk geval ook wat je absoluut niet wilt. De plussen en minnen op een rij zetten vergemakkelijken je zoektocht. 
Als je voordat je met werken stopt al nadenkt over jouw nieuw invulling, ga je met nog meer plezier met pensioen. En heb je al snel je nieuwe ritme en structuur te pakken.
 
Benieuwd naar een Pensioen in Zicht cursus?

Bekijk deze pagina voor meer informatie over de inhoud van het programma. 

 

Geschreven door Roos Tria Bekijk profiel