Jonge werknemers en burn-out

Uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) blijkt dat de ernst van burn-outklachten onder jonge werknemers toeneemt. Wat is de oorzaak en hoe ga je als organisatie om met burn-outklachten?

Burn-outklachten onder jonge werknemers nemen toe

In 2022 gaf maar liefst 1 op de 4 werknemers in de leeftijd 18 tot en met 34 jaar aan burn-outklachten te ervaren. Deze statistieken komen voort uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) van TNO en het CBS, waaruit ook blijkt dat de ernst van burn-outklachten onder jonge werknemers toeneemt. Bovendien stijgt het aandeel van verzuim door werkgerelateerde psychische klachten. Vooral in de zorg en onderwijssector zijn deze klachten hoog.

Vooral jonge vrouwen ervaren burn-outklachten

Wat opvalt in het onderzoek is de groei in het aantal jonge vrouwen met ernstige klachten. Vooral onder hoogopgeleide jonge vrouwen wordt een stijging in het aandeel van werkgerelateerd psychisch verzuim waargenomen. Jonge vrouwen ervaren over het algemeen meer burn-outklachten dan mannen. De groep jonge vrouwen met ernstige klachten is in 2022 zelfs gestegen naar 29%, vergeleken met 25% in 2020. 
Maar ook jonge mannen ontsnappen niet aan de trend; in 2022 ervaart 23% burn-outklachten, terwijl dat in 2015 nog 13% was. Voor alle jonge werknemers is het dus een groeiend probleem wat aandacht verdient. 

Jonge werknemers en burn-out; wat is de oorzaak en hoe ga je er als organisatie mee om?

Waar komt deze verontrustende stijging van burn-outklachten onder jonge mensen vandaan? Welke vier oorzaken kunnen organisaties oppakken om het risico op burn-out van medewerkers te verminderen? 

Nienke Wiersma geeft in haar artikel Jonge werknemers en burn-out antwoord op bovenstaande vragen en geeft handvatten hoe je zelf een burn-out kan voorkomen. 

Geschreven door Nienke Wiersma Bekijk profiel