Een werkconflict oplossen? Gebruik een van deze vier methodes

Help, ik heb een conflict!

Er is sprake van een conflict als de ene collega iets anders wil dan de ander en geen van beiden is bereid om zijn gedrag aan te passen omwille van de ander. Jij wilt bijvoorbeeld graag op tijd beginnen met vergaderen zodat je vroeg naar huis kunt om de kinderen op te halen. 
Je collega wil echter graag later beginnen zodat zij/hij de kinderen eerst nog weg kan brengen. Jullie begrijpen elkaar wel, maar de oplossing van de een gaat in tegen de belangen van de ander. Jij wilt hoe dan ook op tijd naar huis. 

Welke opties heb je?

Je gaat het probleem uit de weg.
Je besluit dat het conflict niet de moeite waard is. Je hoopt maar dat je op tijd weg kunt en anders regel je wel iets. Op de crèche kijken ze je af en toe wel boos aan als je weer eens laat bent maar ze hebben je kind nog nooit op straat gezet. Je begint je wel steeds meer aan je collega te ergeren. Je bent niet de eerste die een hand zal uitsteken als zij/hij eens ergens hulp voor nodig heeft.

Je drukt je zin door.
Een van de twee krijgt zijn zin. De ander heeft pech. Dat kan op verschillende manieren: Je gaat simpelweg er vandoor als het tijd is. De andere vergaderdeelnemers hebben het nakijken. 
Het ene probleem is opgelost, maar je voelt wel dat er een nieuw probleem ontstaat. Je hebt je zin maar achter je rug om wordt gemord. 

Een compromis sluiten.
Je sluit een compromis! De ene keer beginnen jullie vroeg, de volgende keer laat. Zo verdeel je de lasten en de lusten. Meestal ben je in het begin tevreden met deze oplossing, maar het wringt toch als je weer eens te vroeg uit een interessant gesprek weg moet of ze je op de crèche weer boos aankijken. Je collega zucht ook: het blijft een gedoe om je werk op je gezin af te stemmen – altijd passen en meten.

Bij alle bovenstaande methodes is het probleem opgelost, maar al deze oplossingen hebben nadelen. Een van de twee partijen is ontevreden, er ontstaat rancune of irritatie en er blijft een gevoel van onvrede bestaan. Dat wil niet zeggen dat de oplossingen niet werkbaar zijn. Maar op de lange termijn ondermijnen ze de samenwerking, het werkplezier en ook de effectiviteit van het werk.

Hoe dan wel?

De oplossing vanuit gezamenlijk belang.
Je besluit er met zijn tweeën (of met het hele team) eens goed voor te gaan zitten. Welke behoeften zitten er achter de voorgestelde oplossingen? Na wat heen en weer gepraat kom je erachter dat jullie allebei je werk en gezin op een prettige manier willen combineren en dat jullie met plezier in dit team willen werken. 
Een vorm van opvang voor de kinderen op de tijden dat jullie werken hoort daarbij. Creatief als jullie zijn ga je brainstormen over zoveel mogelijk oplossingen:

  • Jij hebt nog een buurvrouw die heeft aangeboden om op je kinderen te passen.
  • Misschien kunnen jullie wel om en om de vergadering bijwonen en dat de een de ander bijpraat – als een soort duo vergaderbaan.
  • Als je het toch over een duobaan hebt: Wellicht kan dan een van jullie de vergaderingen op zich nemen en de ander een andere klus.
  • Of jullie nemen om en om vanuit huis online aan de vergadering deel.

Je gaat net zolang door tot alle mogelijke oplossingsrichtingen op tafel liggen. Vervolgens beoordeel je samen de mogelijke oplossingen op hun wenselijkheid en haalbaarheid en maakt daaruit een keuze. 
Op deze manier gebruik je gezamenlijke creativiteit om een oplossing te vinden die aan ieders behoeften voldoet.

Het effectief kunnen oplossen van conflicten is een belangrijke vaardigheid om je werkplezier te vergroten. Als je dat goed kan, kom je meer tot je recht in je werk, je levert een effectievere bijdrage aan het team waar je voor werkt en je werkrelaties en de samenwerking verbeteren. 
Kortom: meer werkplezier en vitale werknemers.

Wil jij ook weer vitaler in het leven staan? Bekijk dan ons trainingsaanbod of neem contact met mij op via j.v.d.mheen@odyssee.nl

Geschreven door Juliette van de Mheen Bekijk profiel