Joost Oude Groen

“Je kunt meer dan je denkt” (ouders van Joost vanaf zijn eerste levensjaar)

Waarom heb je gekozen voor dit vak?
Al vanaf mijn zesde wilde ik dierenarts worden. Toen ik me in de aanloop daar naartoe op mijn achttiende realiseerde dat ik dan de rest van mijn leven maar één vak zou hebben en maar weinig met mensen zou kunnen werken heb ik de koers gewijzigd. Ik ben toen psychoog geworden, omdat ik bij mezelf ontdekte dat ik van nature nieuwsgierig ben naar wat mensen beweegt.

Als sociaal en organisatiepsycholoog werk ik met mensen in de professionele context. Daarbij merk ik dat ik van toegevoegde waarde ben in de ontwikkeling van individuen en groepen in hun werk. Ik kijk naar mensen en bedrijven in zo breed mogelijke zin. Mijn drijfveer is om daarmee bij te dragen aan het (werk)plezier van mensen en daarmee aan een beter resultaat van het geheel.

Hoe doe jij je werk?
Mijn aanpak is altijd maatwerk. Daarbij maak ik dankbaar gebruik van beproefde methodes uit de wetenschap en de praktijk. Deze hanteer ik zodanig dat het zo goed mogelijk past bij de vraag die er op dat moment ligt. En als er een vraag ligt waar geen pasklare aanpak of methode voor beschikbaar is dan kijk ik naar manieren om die zelf te ontwikkelen.

Wat doe je?
Ik geef training aan mensen in groepsverband. Ik coach mensen individueel en in teams. Ik help bij het verbeteren van samenwerking tussen mensen en ik adviseer over het ontwikkelen van organisaties als geheel. En tenslotte help ik mensen als zij in conflict zijn geraakt om tot herstel van verhoudingen te komen. Daarmee probeer ik de wereld een beetje mooier te maken.