Pensioneren als single?

Heb je plannen gemaakt voor wanneer het tijd is om met pensioen te gaan? Zo ja, zijn ze anders dan wat de rest van de maatschappij zou verwachten van een getrouwd stel of een alleenstaande zoals jij?

Onlangs schreef NRC er een schitterend artikel over. Op bezoek bij de driedaagse cursus Pensioen in Zicht voor singles constateerde journalist Jette Pellemans dat er wel degelijk verschillen zijn. 

Met pensioen gaan is voor alle recent gepensioneerde best even wennen, of je nu samenwoont met iemand anders of niet. Maar als je gepensioneerd bent en alleen woont, kan dit andere uitdagingen opleveren. Want waar het werk structuur oplevert, geeft het ook een brede sociale kring. Natuurlijk genieten gepensioneerden van hun vrijheid, maar het wegvallen van het dagelijks social contact levert ook de nodige uitdagingen op.

Net als bij de reguliere Pensioen in Zicht cursus waar deelnemers met hun partner deelnemen, draait het bij de Pensioen in Zicht singles cursus ook om de vijf ‘levensdomeinen’: werk en prestaties, een gezond lichaam en dito geest, sociale relaties, zingeving en financiën.

Wel liggen de accenten net wat anders.

Benieuwd wat er dan anders is en wat deelnemers van deze variant zeggen?

Lees het hele artikel in het NRC.

 

 

 

Geschreven door Maayke Somers Bekijk profiel