Vijf tips voor het verbreden van je sociale leven

Tijdens je werk ben je met grote regelmaat omringd door collega’s. Je praat wat tijdens het werken, deelt verhalen tijdens de pauzes of je maakt een kletspraatje bij de koffieautomaat. Als je gepensioneerd bent, heb je je collega’s niet meer om je heen en kan het een stuk stiller worden om je heen.

Eenzaam 
Een sociaal netwerk bestaat uit een partner, kinderen, kleinkinderen, broers of zussen, goede vrienden. Die zie je wellicht regelmatig maar waarschijnlijk niet allemaal meerdere keren per dag. Zeker wanneer je partner nog werkt of als je alleen bent, kan dat soms best eenzaam zijn. De kans om in ‘het zwarte gat’ te vallen, komt om de hoek kijken. Gelukkig zijn er genoeg mogelijkheden om nieuwe mensen te leren kennen.

Gelijkgestemden 
Zo op het eerste gezicht lijkt iedereen druk en niet geïnteresseerd in contact, maar neem je sociale omgeving maar eens nader onder de loep en je zult zien dat er meer mensen zijn als jij. Sommigen zijn eveneens net met pensioen, anderen doen een hobby waar ze wel wat gezelschap bij kunnen gebruiken. Schroom ook niet om iets verder te kijken en bijvoorbeeld via Facebook oude vrienden op te sporen. Kijk dus gewoon eens rond in je directe omgeving.

Aansluiten 
Weet dat je lang niet de enige bent die met pensioen is. In je nabije omgeving zijn er een heleboel mensen die net als jij veel tijd hebben en die tijd graag prettig invullen. Zo zijn er in de buurt vaak kookclubjes, gemeenschappelijke tuinen, leesclubs of wandelgroepen. Kies wat bij je past en sluit je aan. Voor je het weet kom je tijd tekort om al je sociale contacten te onderhouden.

Internet 
Bij datingsites denk je natuurlijk vooral aan de zoektocht naar een nieuwe geliefde, maar er zijn ook sites voor mensen die sociale contacten zoeken. Je kunt je daar vaak kosteloos voor aanmelden. Er zijn sites die zich specifiek richten op ouderen die nieuwe mensen willen leren kennen. Meld je aan en kijk of er een leuke match uitkomt

Vrijwilligerswerk 
Het nuttige met het aangename verenigen? Ga vrijwilligerswerk doen! Je doet zo niet alleen iets goeds voor de samenleving, je ontmoet ook gelijkgestemden. Niets werkt zo verbindend als samen werken aan een mooi doel. Je kunt na je werk met de andere vrijwilligers een borrel drinken of een hapje gaan eten. Zo zijn nieuwe vrienden zo gemaakt.

Sporten 
Juist op latere leeftijd is het belangrijk om te blijven bewegen en waarom zou je dat in je eentje doen? Kies daarom een sport. Een die je prettig vindt en meld je aan bij een club. Ga je bijvoorbeeld tennissen dan zijn er speciale seniorenochtenden waarop je elkaar kunt leren kennen terwijl je een balletje slaat. Ook zijn er groepslessen in de sportschool die gericht zijn op ouderen. Het is de ideale manier om fit te blijven én mensen te leren kennen.

 

Meer tips om je voor te bereiden op je (komende) pensioen?

Neem vrijblijvend contact met ons op