Richting je pensioen als single

Je gaat richting je pensioen. Om je heen zie je allerlei mensen die zich verheugen op die tijd. Maar ja, dat zijn mensen met een partner. Die hebben soms een soort ‘hallelujah gevoel’ over zich van ‘nu gaan we genieten’, alsof het leven alleen maar leuker wordt dan tijdens de werkperiode.

Voor jou ligt dat anders. Je verheugt je wel op meer vrije tijd, maar kijkt soms ook wat op tegen het verlies van al die collegiale en werkcontacten. Je zult nu echt altijd de deur uit moeten en zelf initiatief ontplooien als je mensen wilt ontmoeten. Zo vanzelfsprekend als die contacten op het werk zijn, zo zal het niet meer zijn. Daarnaast heeft het werk je ook altijd bezigheden gegeven, vaak zinnige en leuke. Dat zal je nu in de toekomst ook allemaal zelf moeten uitvinden. Het gevoel over met pensioen gaan wisselt dus wat bij je: soms verheug je je erop, soms kijk je er tegenop.

Je hebt wel eens gehoord van een ‘Pensioen in Zicht’ cursus, maar die zijn toch vooral voor stellen? Daar heb je geen zin in. Mensen die samen met hun partner deze cursus volgen hebben, naar jouw mening, andere vragen en ideeën als het om de nieuwe levensfase gaat. Je wisselt ervaringen en ideeën liever uit met andere alleenstaanden, mensen in een vergelijkbare situatie.

Maar de drempel is hoog om je aan te melden. Is dat niet een verkapte datingservice? Verwachten andere deelnemers wat van je? Wat moet je daar, drie of zelfs vijf dagen?

Bij Odyssee horen we deze geluiden vaker. En snappen deze ook. Het is nu eenmaal gemakkelijker om getweeën ergens heen te gaan, op vakantie, naar een feest en ook naar zoiets als een cursus ‘Pensioen in Zicht’.

Daarnaast weet je ook niet precies wat je kunt verwachten tijdens zo’n cursus. Met pensioen gaan, dat doe je toch gewoon? Toch blijkt dat alle deelnemers die dit van te voren dachten en geen verwachtingen hadden van de cursus, ontzettend genoten hebben. Ze zijn er anderen tegengekomen in dezelfde levensfase, maar uit hele andere delen van het land en ieder met zijn persoonlijke geschiedenis.

Mensen met gelijke of wellicht andere vragen en bedenkingen over de pensioentijd. Ze hebben elkaar gestimuleerd om verschillende mogelijkheden te verkennen en elkaar op ideeën gebracht. Er zijn thema’s uitgediept die hielpen om er achter te komen wat echt belangrijk is na het betaalde werk. Want er zijn veel verschillen maar een duidelijke overeenkomst die je bindt is deze belangrijke overgang.
Er is met elkaar meegeleefd en veel gelachen.