Pensioen in Zicht ook zinvol als je al met pensioen bent

Je pensioen 'vieren' als je al met pensioen bent?

Mijn buurman had zijn laatste werkdag én zijn afscheidsfeest gepland op 19 maart. Op maandag 16 maart hoorde hij dat hij, vanwege de corona maatregelen, niet meer naar zijn werk hoefde te komen. Dat is wel even slikken…

Toen de wereld het begrip lockdown leerde kennen, werden onze Pensioen in Zicht cursussen doorgeschoven naar later dit jaar. Dat roept bij velen de vraag op: Is het nog zinvol een cursus te volgen nadat je gestopt bent met werken? Een logische vraag, want alles staat op zijn kop en het afscheid is heel anders dan je had gedacht. Dan maar geen afscheid nemen? Niet meer de cursus Pensioen in Zicht volgen? Wel doen zou ik zeggen! Ik zal u uitleggen waarom.

Zinvol
Uit evaluaties van onze cursussen blijkt dat deelnemers de thema’s als zinvol ervaren, ongeacht het moment van deelname. Ook degenen die al met pensioen zijn vinden het prettig om stil te staan bij de verandering van levensfase. Dit geldt niet alleen voor de medewerkers die de cursus aangeboden krijgen, maar ook voor hun partners, die qua leeftijd, werk en vrijetijdsbesteding verschillende achtergronden hebben.

Normaal adviseren wij om de cursus Pensioen in Zicht ruim een half jaar voor het geplande afscheid te volgen. Dan kun je in de cursus ook nadenken over de wijze van stoppen en afscheid nemen, overdragen van werk etc. Maar sommigen kiezen er voor de cursus later te volgen en zijn daar net zo tevreden over.

Pensioen in Zicht is een terug- en vooruitblik
Je pensionering is een natuurlijk moment om terug te blikken op het werkzame leven en vooruit te kijken naar de mogelijkheden die de nieuwe levensfase met zich meebrengt.
Elke grote verandering os bij uitstek een tijd voor reflectie, een ander voelt die ruimte juist niet. En mogelijk heb je zorgen over je eigen gezondheid of die van naasten.

Het stoppen met betaald werken en de overgang naar de nieuwe levensfase is ook zo’n verandering. In een Pensioen in Zicht cursus is er alle ruimte om hier bij stil te staan en om vooruit te kijken, samen met anderen in dezelfde levensfase.

Jij gaat met pensioen, je kwaliteiten niet
Hoe kun je je kwaliteiten, ook na je betaalde baan, op een voor jou aangename wijze inzetten? De ene pensionado wil af en toe buiten de comfortzone stappen. De ander heeft een uitgebreide bucket-list met wensen. En weer een ander zegt “ik ga eerst eens even helemaal niets doen”.
Wat jouw keuze ook is: ga je zelf aan het roer staan of laat je je leven door anderen bepalen? En in hoeverre laat je je leiden door al dat nieuws dat deze dagen op je afkomt?

De cursus levert inzichten, handvatten en aha-momenten op, over kansen en valkuilen voor de nabije en verdere toekomst.

”Dankzij de eyeopeners heb ik mijn ideeën over deze nieuwe levensperiode, waar ik nu al even inzit, aangescherpt”, sprak de deelnemer die getwijfeld had om aan deze cursus deel te gaan nemen maar door vroegere collega’s overgehaald was.

Een paar andere deelnemers:
“Ik ben me nu meer bewust van de veranderingen van de komende levensfase, mede door de ervaringen en reacties van anderen.”
“Ik beschouw het ook als een cadeau voor de jarenlange ondersteuning die ik gegeven heb aan mijn partner tijdens zijn/haar werkzame leven; door de werkgever betaald.“
“Ik ben heel blij dat ik alsnog gebruik heb gemaakt van dit aanbod van mijn werkgever, een zinnige manier om afscheid te nemen van de periode van werken.”