Vier redenen om samen met je partner deel te nemen aan de Pensioen in Zicht cursus

Dit artikel is geschreven door onze oud-collega Caroline Geelen die kortgeleden zelf met pensioen is gegaan.

Ontmoet Marcel. Binnenkort wordt Marcel 65 en werkt hij alweer 43 jaar bij de Nederlandse Spoorwegen. Een fijn bedrijf en Marcel heeft in al die jaren mooie ervaringen opgedaan. En hoewel hij zich nog steeds vitaal voelt, lonkt de vrijheid van het pensioen. Binnenkort viert hij zijn afscheid en kijkt vol goede moed de toekomst in. Er is echter een vraag die hem 's nachts nog wel eens uit zijn slaap houdt.

'Wat ga ik met al die vrije tijd doen?'

Ontmoet Suzanne. Suzanne is de partner van Marcel, is 61 en werkt in het onderwijs. De aankomende jaren zit ze daar nog prima op haar plek en stoppen met werken is niet iets waar ze mee bezig is. Ze is wel een beetje bezorgd over die vrije tijd die Marcel straks heeft. Hij heeft altijd hard gewerkt en weinig tijd gehad voor hobby's. Wat moet hij straks de hele dag gaan doen?

Een mooi cadeau van een goede werkgever.

Marcel zal binnenkort een Pensioen in Zicht cursus volgen als afscheidscadeau van zijn werkgever. Maar de vraag is... gaat Suzanne ook mee? Het woord pensioen komt voorlopig nog niet in haar woordenboek voor dus wat is het nut daarvan? 

'Ik denk dat mijn werkende partner er nog niet aan toe is om hier uitgebreid bij stil te staan'

Tot enkele jaren geleden was het vanzelfsprekend om, als je een levenspartner had, samen een Pensioen in Zicht cursus te doen. Want stoppen met werken van de een heeft ook consequenties voor de ander. De laatste jaren zien we een trend waarbij de deelnemers bewust hun partner 'thuis' laten.

Zo gaf Marcel bijvoorbeeld aan: 

"Zij gaat toch niet stoppen met werken" en "ik denk dat ze er nog niet aan toe is om hier uitgebreid bij stil te staan" Begrijpelijke reacties, maar Marcel realiseert zicht niet dat het een gemiste kans is.

Pak momentum om thema's samen te bespreken en te ervaren.

Uit een onderzoek van Odyssee onder meer dan 400 deelnemers die onze cursus hebben gevolgd blijkt dat 75% van de respondenten het helemaal eens is met de stelling: "Ik vond het fijn om deze cursus samen met mijn partner te volgen"

In de toelichting geven deelnemers aan dat:

 • "Het een meerwaarde van de cursus is om dit samen mee te maken"
 • "Met elkaar de aangereikte thema's bespreken gaf ons een duidelijke visie op onze toekomst"
 • "De cursus biedt stof tot nadenken waar we anders nooit bij hadden stilgestaan"

Een belangrijke opmerking van een van de deelnemers die hun partner niet had meegenomen:

 • "Jammer dat mijn ervaringen voor hem een compleet raadsel waren".

Als trainer onderstreep ik dan ook graag het belang van die gezamenlijke deelname. Daarom vind je hieronder de belangrijkste argumenten om de Pensioen in Zicht cursus samen met je partner te volgen:

 1. De rode draad in de bijeenkomst is de overgang naar de nieuwe levensfase, op verschillende levensgebieden. Dat is meer dan alleen het stoppen met werken. Je partner maakt onderdeel uit van deze overgang. In de relatie levert hij of zij, vanuit het eigen perspectief, een bijdrage aan de veranderingen waarmee jullie beiden te maken krijgen.
 2. Door de gemeenschappelijke ervaring tijdens de cursus worden onderwerpen daarna gemakkelijker bespreekbaar. Ook op lange termijn geven de hier besproken aandachtspunten, valkuilen en ideeën voor de toekomst herkenning voor beiden.
 3. De Pensioen in Zicht cursus biedt de kans om samen de balans op te maken voor de toekomst. Denk daarbij aan gemeenschappelijke thema's en de kans om wensen te formuleren over (levens)testamenten, gezamenlijke en individuele activiteiten, sociale relaties en meer. Een Pensioen in Zicht cursus is daarvoor een ideaal vertrekpunt.
 4. De nog werkende partner wordt aan het denken gezet over keuzes als:
 • "Hoe lang wil ik nog doorgaan met werken?"
 • "Op welke manier wil ik stoppen?"
 • "Waar kan ik nu al rekening mee houden?"

En Marcel en Suzanne?

Die hebben veel ideeën met andere deelnemers uitgewisseld en gemerkt dat anderen er op een vergelijkbare manier over dachten. Dankzij de verschillen in de groep hebben ze tips meegenomen, valkuilen herkent en veel gelachen. En gelukkig ruimte gekregen en genomen om samen hun zorgen bespreekbaar te maken.

Benieuwd hoe je je het beste kunt voorbereiden op de afronding van je carrière en de start van je pensioen?

Neem een kijkje in de cursus kalender of neem contact op met de personeel afdeling van je organisatie.

Vragen over een Pensioen in Zicht cursus? Neem contact op.