Online met Pensioen – anders maar net zo waardevol

Een Pensioen in Zicht training is een waardevolle ervaring. Het draagt eraan bij dat je een mooie overgang kan maken van een periode van betaalde arbeid naar een fase waarin het werk wat meer op de achtergrond raakt. Samen met cursisten die voor dezelfde overgang staan blik je terug op wat voor jou in het werkende leven van waarde was en hoe je daar in de periode na je pensionering een nieuwe invulling aan kan geven. Als je wilt doet je partner gewoon mee – want ook voor hen verandert er natuurlijk veel.

Odyssee verzorgt deze cursus al jaren, nieuw is de online variant. Wat onderscheidt online van een fysieke training?

Veel deelnemers geven aan dat het gemakkelijker en tegelijk intensiever is. Als je bezig bent dan ben je er ook echt volledig bij. Daar staat tegenover dat de tijdsinvestering per dag korter is. Je bent direct thuis als je klaar bent en kan in je vertrouwde omgeving ontspannen en de stof uit de cursus van die dag op je laten inwerken.

Online komen de vijf levensgebieden: arbeid en presteren, sociale relaties, materiële situatie, lichaam en geest en waarden en inspiratie aan bod. Hoe had je deze gebieden ingericht toen je nog werkte? Wat wil je graag meenemen vanuit je werk? Wat laat je juist graag los? Welke veranderingen voorzie je en welke keuzes wil je maken voor het opnieuw inrichten van deze domeinen na je pensioen?

Al tijdens de kennismaking nemen we je mee in het online werken. Op deze manier is de techniek al gauw een hulpmiddel in het versterken van het onderlinge contact. Er is veel aandacht voor uitwisseling, waardoor je al snel het gevoel hebt je medecursisten te kennen. Door ook in kleine groepjes uit te wisselen in een break-out room, leer je elkaar en elkaars thema’s beter kennen. Zo ontstaat een sfeer van vertrouwen waarin je durft te delen wat je aan fijne en lastige dingen op je bord hebt. Er is veel aandacht voor het luisteren zonder oordeel waardoor de drempel om uit te wisselen laag is.

"De opzet is gevarieerd, de afwisseling van theorie en opdrachten in kleine groepjes in de break-out rooms is fijn”

Wij (de cursus begeleiders van Odyssee) zorgen voor een prettige afwisseling in werkvormen. Soms speels, met een Energizer, en ook met goede introducties op het onderwerp. Bijvoorbeeld door uit eigen ervaring te vertellen of door wetenschappers via een video aan het woord te laten.

De uitwisseling opdrachten vragen je om eerst bij jezelf stil te staan: welke dilemma’s ervaar ik? Welke inzichten kan ik delen? Vervolgens ga je het gesprek aan met anderen die naar je luisteren,  je een spiegel voorhouden en ervaringen delen. En juist dat gaat prima via een online videoverbinding.

“Als je met een kleine groep in de break-out room bent kun je inzoomen of afdwalen en dat wat je dan aan elkaar vertelt kan ontzettend belangrijk zijn”

Al met al krijg je veel stof tot nadenken en doe je ervaringen op die je helpen om na afloop van de cursus keuzes te maken voor het opnieuw invullen van je tijd. Je weet na de training beter wat voor jou echt van waarde is en wat toch eigenlijk randzaken zijn. Tijd met je geliefden doorbrengen en samen leuke dingen doen of aan je gezondheid en geestelijke ontwikkeling werken kan dan ineens belangrijker worden dan alleen maar zalig nietsdoen.

Er is ook tijd in het programma voor een coach gesprek voor zaken die zijn blijven liggen of niet specifiek in de module aan bod zijn geweest. De vrije middagen worden als zeer prettig ervaren om af te schakelen en het hoofd weer leeg te maken. Al met al een intensief, maar ook zeer waardevol cursusprogramma.

Geschreven door Juliette van de Mheen Bekijk profiel