Leiding geven aan ouderen in de Zorg

Senior adviseur Arbeidsmotivatie Anneroos Gerritsen geeft haar visie op de Zorg:

Hoe houdt de Zorg alle ballen in de lucht? 
“Met alle veranderingen die er spelen in de ziekenhuiszorg-, de krapte van de arbeidsmarkt, discussies over tarieven en vergoedingen, nieuwe technologieën en de maatschappelijke druk op kwaliteit van de Zorg- vraag ik mij regelmatig als buitenstaanders af: hoe houd je in de Zorg toch alle ballen in de lucht?

Leidinggevende 
Met name naar leidinggevenden kijk ik met enige zorg. De ontwikkelingen stellen steeds andere eisen aan hun rol en hun functie. Steeds meer voormalige HR taken komen nu in hun portefeuille.

Mee bewegen
Eén van hun belangrijkste opdrachten is nu het faciliteren en stimuleren van medewerkers en hen mee te laten bewegen met alle veranderingen. Er wordt veel verwacht van deze duizendpoten. Ik vraag mij wel eens af of alle leidinggevenden in de Zorg voldoende toegerust zijn voor deze taken.”

Langer doorwerken
De maatschappelijke trend is dat medewerkers langer moeten doorwerken. Daarnaast is er met name in de Zorg krapte op de arbeidsmarkt waardoor het bijna ook noodzakelijk wordt dat medewerkers langer doorwerken. Want aannemen van nieuwe medewerkers is lastig en behoud van ervaren medewerkers is daarom belangrijker dan ooit.

Hoe gaat u het gesprek met uw oudere medewerker aan? 
Maar hoe faciliteer je als leidinggevende in de Zorg oudere medewerkers? Hoe ga je met hen het gesprek aan over duurzame inzetbaarheid. Vaak zijn zij zéér loyaal naar hun werk. Toch ervaren zij problemen die te maken hebben met het langer doorwerken. Denk aan verhoging van de werkdruk,  met organisatorische vernieuwingen en maatschappelijke veranderingen.

Weerstand tegen vernieuwingen 
Van deze oudere groep medewerkers wordt verwacht dat ze zelf de regie houden over hoe ze fit en met plezier aan het werk blijven. Dit lukt niet altijd en vaak ervaren leidinggevenden in de Zorg weerstand als zij vernieuwingen willen doorvoeren. Verworven rechten zitten soms in de weg, en fysieke beperkingen spelen soms een rol.

In de Vitaliteitstraining voor leidinggevende in de Zorg krijgt u praktische tools aangereikt zodat u beter leert omgaan met oudere medewerkers.

Ik heb een specifieke vraag hierover aan Anneroos

Ik denk graag met u mee voor een passende oplossing. Laat uw gegevens achter dan neem ik zo snel mogelijk en vrijblijvend contact met u op.