Werkplezier en Work Life balance in je end-career

Nog ongeveer 15 jaar te gaan?

Je staat midden in het leven en kent jezelf aardig goed. Werk is belangrijk voor je en je bent ervaren in je vakgebied. Je kunt prima bepalen hoe je de laatste jaren van je loopbaan wilt invullen. Maar weet je ook van waaruit deze wensen ingegeven worden?

Wat betekenen de keuzes die je wilt maken voor hoe jij je positioneert op je werk? Welke veranderingen komen er op je af? Hoe wil je deze beïnvloeden en welke vaardigheden heb je daarbij nodig?

De vragen die in deze levensfase op je afkomen kunnen vanuit je werk of uit je privéleven komen. In onze trainingen bespreken we deze thema’s met vijftigers en zestigers die actief richting willen geven aan hun loopbaan. 

Hoezo je tijd uitzitten?

Jij bepaalt de stand van de zeilen en staat aan het roer! Misschien herken jij jezelf in een van de volgende voorbeelden uit de training. 

  • Ik vind mijn werk leuk en functioneer prima. De afgelopen jaren heb ik het beste van mezelf laten zien. Daar wil ik niet mee stoppen. Maar wil ik dat nog in dit team?  Durf ik de stap naar een andere werkgever nog te wagen?  
  • Mijn werk- privébalans is belangrijk. Ik maak graag lange afstandswandelingen en ben bezig contacten met verre vrienden op te halen. Daar wil ik de tijd voor hebben. Hoe blijf ik uitgedaagd in mijn werk en houd ik ook ruimte voor ontspanning en plezier?
  • Het werk om me heen verandert. Jonge collega’s zijn digitaal vaardig en steeds meer overleggen zijn in het Engels. Dat kan ik nog prima volgen. Bovendien heb ik een berg aan ervaring en een groot netwerk binnen en buiten de organisatie. Ik vraag me wel af of ik net zo handig en taalvaardig moet worden als de Young Professionals of dat ik me meer wil richten op de samenwerking met hen. Ik merk dat dat iets van mij vraagt wat ik niet zo gewend bent. De collega’s met wie ik gemakkelijk samenwerk zijn van mijn eigen leeftijd, maar ik weet ook dat ik iets te leren hebt. Hoe pak ik dit nu aan? 
  • Ik weet het zeker, ik wil echt een stap terug doen. Ik wil minder werken en ook een minder belastend takenpakket. Maar welke mogelijkheden zijn hier eigenlijk voor en welke stappen moet ik daarvoor zetten? Welke invloed heeft deze keuze op mijn inkomen en straks op mijn pensioen?  
  • Ik pieker hoe ik naast mijn werk een zinvolle bijdrage kan leveren aan de maatschappij. Ik wil mijn netwerk uitbreiden om samen met andere mensen  leuke dingen te doen en denk veel na over mijn vitaliteit. De zorgen hierover hebben invloed op mij werkbeleving. Ik wil graag een volwaardig werknemer zijn, maar deze – en wellicht andere – thema’s houden me steeds meer bezig.

Fit for the Future?

Deze deelnemers zeiden na de cursus: “Het levert veel op om hier bij stil te staan”. Tijdens onze trainingen denk je samen met anderen of één op één met een coach vanuit nieuwsgierigheid en ontwikkelingsperspectief na over je toekomst en hoe je daar zelf richting aan wilt geven. 

In alle Odyssee programma’s staan je eigen vragen centraal. Daarnaast krijg je theorie over de thema’s en ga je tussen de bijeenkomsten of gesprekken met je vragen aan de slag. Je probeert dingen uit en gaat op zoek naar antwoorden. De groep en de trainer of coach, houden je een spiegel voor en helpen je je koers uitzetten. 

Aan het eind van het traject weet je wat voor jou van belang is en welke stappen je de komende tijd gaat zetten. Je hebt je valkuilen verkend en weet hoe je daarmee om kan gaan. 

Kortom, je bent Fit for the Future! Klaar om vanuit eigen regie je loopbaan op de door jou gewenste koers naar de door jou gewenste bestemming te sturen. 

Én misschien nog wel belangrijker: je weet hoe je bij kunt sturen als het anders loopt dan verwacht. Want hoe de wind waait heb je niet in de hand. Hoe de zeilen staan bepaal je zelf. 

Geschreven door Juliette van de Mheen Bekijk profiel