Vijf onderdelen voor meer Vitaliteit

Fit blijven willen we allemaal. Maar wat betekent fit zijn eigenlijk? Vaak denken we aan een gezond lichaam, en hoewel dat een belangrijk onderdeel is, zijn er nog een aantal andere knoppen waar je aan kunt draaien. 

Grofweg zijn er vijf knoppen om fit te blijven. 

  • Stress  
  • Bewegen  
  • Voeding  
  • Rust   
  • Contact met anderen   

Stress

Stress is een veelkoppig monster, met veel mogelijke oorzaken: eenzaamheid, verveling, angst voor verlies, ontbreken van structuur in het werk, etc.

Regelmaat is een van de remedies tegen teveel stress.

  • Ga op een vast tijdstip naar bed en sta op een vast tijdstip op. 
  • Start je dag met een goede gewoonte zoals een wandeling
     

Bewegen

Bewegen is belangrijk omdat het je fysieke én mentale gezondheid ondersteunt. Daarnaast is bewegen (matig intensief) ook een goede investering in je immuunsysteem.

Gewoontes helpen om bewegen vol te houden. Er zijn bijv. veel doelgerichte beweegprogramma’s online te vinden. 
Ook veel sportscholen bieden dit aan en er zijn ook beweeg apps van zorgverzekeraars of verenigingen. Denk ook aan applicaties zoals een stappenteller die je ook gewoon op je smartphone kan zetten. Is dit je allemaal te dol of te ingewikkeld, denk dan ook aan eenvoudige handelingen zoals tanden poetsen op een been, vaker de trap op en af of voor elke kop koffie tien squats.

Bouw het rustig op, ga niet meteen 50 push ups doen als je dat dertig jaar niet hebt gedaan. Neem rustdagen en wissel af. Als je lang niet bewogen hebt liggen blessures op de loer. 
Een timer kan je herinneren aan je squats of de trap. 

Voeding

Goed eten kan een uitdaging zijn, ongezonde gewoontes kruipen er makkelijk in. Snoepen en minder goed (vers) eten zijn verleiders, waar je  extra gevoelig voor bent als je stress ervaart

De eerste stap is bewust zijn dat dit bij jou aan de orde is.  Als je je ellendig voelt of eenzaam, praat daar dan over en pak als het kan de onderliggende oorzaak aan. 
Bedenk ook wat in het verleden voor jou heeft geholpen om je ongezonde gewoontes aan te pakken. Haal ongezonde verleiders als drank en snoep niet in huis.

Als tweede, spreek met jezelf af wanneer je wel aan een verleiding toegeeft en hou je hieraan.  Haal ook gezond ‘snoep’ in huis, vers fruit, rauwkost. Zet het in het zicht en op ooghoogte. Zorg sowieso dat je voldoende voedingsstoffen en water binnenkrijgt, dat helpt om de snaaitrek in bedwang te houden.

Rust

Hier helpt regelmaat en bewegen. Niet te lang achter schermen zitten in de avond en geen stimulerende middelen (alcohol, koffie) drinken helpen zeker ook. 
Maak van je rustmomenten een vast onderdeel in je dag- en weekplanning. Tijd reserveren waarin je niks hoeft, geen afspraken hebt en even niet aan het socializen bent.

Contact met anderen

Bedenk wie je graag meer zou willen zien en bedenk hoe je met deze mensen het beste contact kan leggen of houden. Afspreken kan ook in combinatie met andere activiteiten zoals bijvoorbeeld het bewegen of de recepten uitwisselen, zo sla je twee vliegen in één klap. 

Je kan dit op regelmatige basis doen. Bijvoorbeeld op vrijdagavond de week doorspreken. En vergeet niet de ‘ouderwetse’ contactmiddelen zoals het schrijven van brieven (e-mail), een kaart sturen of de gewone telefoon. 
En als je van iemand een kaartje ontvangt, bel dan even of schrijf er een terug. Zo kan je ook voor een ander van betekenis zijn.

Geschreven door Juliette van de Mheen Bekijk profiel