Thuiswerken en kinderen thuis: hoe gaat dat samen?

Ouders met jonge kinderen hebben een flinke uitdaging. Hoe regel je alles, als je werkprestaties wil behouden én kinderen thuis moet begeleiden bij hun huiswerk én het ook nog wat gezellig hebben samen. Ik ben zelf uit de kinderen, die woont op zichzelf. Maar ik kreeg wel een déjà vu hoe ik toen alles moest regelen om als alleenstaande moeder alle ballen in de lucht te houden om én te werken én mijn kind zo goed mogelijk op te voeden. En dat was nog buiten alle beperkingen zoals in deze corona tijd!

Het gevoel dat je faalde als je niet een goede moeder was, bv doordat je niet elke week kon voorlezen op school of luizenmoeder was. Dat je kind moest overblijven op school, daar waar alle kinderen lekker thuis konden lunchen. En daarnaast falen als medewerker omdat je soms iets niet op tijd afhad omdat je ’s nachts met een spugend kind had gezeten en overdag een wattenhoofd had. Het goed regelen van deze balans, je niet te verantwoordelijk voelen, zijn zaken die langzaam aangeleerd moeten worden en die ik door schade en schande geleerd heb.

Maar nu, naast het werken thuis en het opvoeden van kinderen heb je er nog een taak bij: kinderen onderwijs geven. En vlak niet uit wat het is om elke dag op elkaars lip te zitten als partners. Waar je normaal ’s morgens elkaar gedag kust, een leuke en zinnige werkdag wenst, de kinderen naar school of de opvang brengt en ’s avonds weer thuis komt met verhalen, zie je nu veel meer van elkaar. Ergernissen kunnen snel ontstaan, zowel uit het veel meer van elkaar zien als van je eigen onvermogen alle ballen in de lucht te houden. Wat is het dan heerlijk om tegen een vriend of vriendin aan te praten. Dat kan zelfs met de vraag: ‘mag ik even zeuren' ik moet het even kwijt!’ Vragen te horen krijgen, maar ook tips ontvangen. Gedeelde smart helpt echt. Het blijkt dat het ruimte geeft om er met een goede vriend of met een collega of zelfs met een onbekende andere ouder over te praten, uit te wisselen.

We hebben gemerkt dat onze workshop over dit thema in een behoefte voorziet. Er wordt uitgewisseld en er worden tips gedeeld. Het betekent niet dat je uit alle ergernissen of problemen bent, maar het lucht op en je krijgt mogelijkheden om wat zaken uit te proberen.

Ik wens je oprecht een goede tijd en vooral ook veel plezier met je kinderen. Dat leren komt wel weer

Geschreven door Anneroos Gerritsen Bekijk profiel