Stress bij Young Professionals? Dit is wat je als werkgever moet weten!

Wist je dat onderzoek aantoont dat Young Professionals van alle werknemers binnen een organisatie psychisch het meest vermoeid zijn. Wellicht een opmerkelijke constatering, maar eigenlijk niet zo vreemd als je bij het volgende stil staat.

1 – Young Professionals leggen de lat hoog en willen presteren.

Het internet en social media hebben geweldige ontwikkelingen gebracht. Maar zoals met alle nieuwe technologische ontwikkelingen heeft het ook een keerzijde. Het perfecte plaatje wat we via social media voorgeschoteld krijgen wekt de indruk dat er altijd iemand is die het beter doet dan jij. Iemand die meer succes heeft, betere resultaten boekt en het leven heeft waar jij van droomt.

Door opgegroeid te zijn met social media zorgt deze ontwikkeling er juist voor dat Young Professionals de lat voor zichzelf hoog leggen. Succes is immers voor iedereen en niet aan het perfecte plaatje voldoen kan lastig zijn.

2 - Jongvolwassenen hebben hoge verwachtingen van zichzelf en willen constant ontwikkelen en leren. Ze zijn op zoek naar een betere versie van zichzelf.

Online is er geen gebrek aan motivational speakers & video’s. Erg inspirerend maar het zorgt er ook voor dat er altijd iets te verbeteren en te leren valt.  Young Professionals zijn opgegroeid met een snel veranderende wereld. Het heeft hen een hoge adaptatie gegeven voor nieuwe ontwikkelingen en technieken maar zorgt er helaas ook voor dat verveling sneller toeslaat dan bij andere generaties.

3 – Young Professionals willen waarde toevoegen aan de maatschappij en zinvol werk doen.

Onze maatschappij kenmerkt zich door overvloed. Young Professionals hechten daardoor minder waarde aan materiële bezittingen dan andere generaties. Er is in hun leven immers altijd genoeg geweest. Dat zorgt ervoor dat de meeste Young Professionals niet alleen door materiële zaken worden gemotiveerd. Bijdragen aan een groter geheel en een betekenisvol leven en werk hebben is voor veel Young Professionals belangrijker.

4 - Jongvolwassenen staan altijd aan, het is nooit genoeg en er is altijd verbinding mogelijk.

Constante communicatie en in contact staan met vrienden is geweldig, maar ook dit heeft een keerzijde. Young Professionals staan altijd aan. De smartphone generatie kan altijd met de wereld communiceren en doet dit dan ook.

De negatieve gevolgen van deze ontwikkelingen onder Young Professionals kunnen zich manifesteren in psychische uitputting. Dat leidt tot meer ziekteverzuim, fysieke klachten en een groeiend aantal burn-out’s. Als je altijd aanstaat en de lat voor jezelf hoog legt, heb je immers geen tijd meer om bij te tanken.

 

Uit cijfers van het CBS blijkt dat een burn-out de organisatie gemiddeld 60.000 euro kost. Het is dan ook van groot belang dat organisaties een burn-out bij medewerkers voorkomen.

 

Preventie van een burn-out bij Young Professionals kenmerkt zich vooral door de juiste begeleiding. Als Young Professionals bevlogen zijn in hun werk en signalen van vermoeidheid leren herkennen zijn ze immers beter in staat hun werk duurzaam te doen.  

Wat kan je als organisatie doen?

  • Kijk kritisch naar je huidige HR-beleid. Geef je Young Professionals voldoende ontwikkelmogelijkheden en begeleid je ze hierin?
  • Coachend leidinggeven is belangrijk voor Young Professionals. Hebben de huidige leidinggevenden deze skills of is er verbetering mogelijk?
  • Help Young Professionals omgaan met tegenslag en kwetsbaarheid. Wat is het huidige beleid van de organisatie en wat is de houding van leidinggevende ten aanzien van dit onderwerp?
  • Kweek begrip voor verschillende generaties en dus behoeften in de organisatie.

Kan je wel wat hulp gebruiken?

Odyssee Vitaliteit begeleidt Young Professionals in organisaties bij hun persoonlijke ontwikkeling, drijfveren, leren omgaan met tegenslagen en omgaan met werkdruk.

Bekijk hier het trainingstraject voor Young Professionals

Vrijblijvend contact opnemen?
Geschreven door Femke Steendam Bekijk profiel