Opleiden van vijftigers en zestigers loont

Prettig en vitaal de laatste werkfase in tot het pensioen

Uit recent onderzoek (juni 2020) van Indeed onder 510 werkgevers en 1066 werkende Nederlanders blijkt dat bijna drie op de tien werkgevers denken dat hun organisatie blijvend moet veranderen om te kunnen voortbestaan. Een derde van de werkgevers zegt dat om- of bijscholing van werknemers noodzakelijk is om ze voor te bereiden op de veranderende toekomst. Naar onze ervaring mogen oudere medewerkers daarbij niet vergeten worden.

Zeker nu de AOW leeftijd is opgeschoven naar 67 jaar, en vervroegd uittreden niet gestimuleerd wordt, gaan mensen ook boven de 55 jaar nadenken over mogelijkheden (en onmogelijkheden) in de laatste 10 jaar van hun loopbaan. Daarbovenop komen de effecten van de corona pandemie. Zowel voor werkgevers als werknemers geeft de actuele situatie aanleiding om werk anders in te gaan richten en de balans werk-prive goed onder ogen te zien.

Veel gestelde vragen van deze vijftigers en zestigers zijn:

 • Ik kan niet alles meer bijbenen, heb het gevoel dat de jongere garde me voorbijgaat. Hoe ga ik daarmee om?
 • Ik ben fysiek vaker vermoeid, slaap minder goed en krijg wat pijntjes hier en daar. Hoe zoek ik een goede balans tussen doorwerken en zorg voor mijn algemene gezondheid?
 • Soms ben ik wat emotioneler, ook door verlieservaringen. Dan mis ik mijn zelfvertrouwen of bravoure van vroeger, het valt me op dat ik vaker twijfel over mijn aanpak. Is dat herkenbaar voor deze levensfase?
 • Ik heb het gevoel dat anderen, waaronder mijn leidinggevende, me soms afschrijven voor een klus. Herkennen jullie dat ook en wat kan je er tegen doen want ik wil nog wel!

Maar ook:

 • Ik wil eigenlijk niet meer, maar weet niet of ik me dat kan permitteren!
 • Ik baal van al die reorganisaties, van elke keer het wiel opnieuw uitvinden.

Of:

 • Er wordt maar gesproken over afbouwen. Eigenlijk waan ik me nog een jonge god en wil ik ook na mijn AOW-leeftijd doorwerken. Maar dan wel in werk dat precies bij me past. Niet meer alleen moeten, maar vooral willen.

Deze, en andere, vragen krijgen aandacht in de TOPFIT training van Odyssee. Het is een traject, voor oudere (55+) medewerkers, waar bewustwording, uitwisseling en activering centraal staan. Korte stukken theorie over levensfasen, tijdgeest, werkplezier en fit en met energie blijven werken worden afgewisseld met opdrachten om een aantal zaken inzichtelijker te krijgen en stappen te zetten. De regie over het eigen leven nemen en houden.

Deelnemers worden gestimuleerd naar hun (werk)toekomst te kijken, initiatieven te nemen en de daarbij behorende concrete stappen te zetten. In drie bijeenkomsten van een dag, verspreid over ongeveer twee maanden, met een gerichte vragenlijst vooraf en tussentijdse opdrachten, zodat zaken ook echt onderzocht kunnen worden.

De reacties na afloop van het traject, zijn divers:

 • Eigenlijk wist ik alles wel, maar door er zo stevig bij stil te staan merk ik dat ik de voor mij noodzakelijke stappen kan zetten.
 • Ik heb mijn wensen veel duidelijker gekregen en weet nu waarmee ik verder wil.
 • Gedurende het traject merkte ik dat ik teveel op de opmerkingen van anderen was gaan leunen, dat ik al afgeschreven zou zijn. Dat heb ik kunnen keren, ik heb mijn kwaliteiten en energie weer teruggekregen.
 • Ik zag er tegenop met mijn leidinggevende te praten over mijn twijfels. Doordat ik mijn wensen helderder kreeg, kon ik dit gesprek toch aangaan. Praktische oefeningen hebben mij hierin goed geholpen.
 • Ik dacht dat ik eerder wilde stoppen met werken. Maar ik kwam er tijdens het traject achter dat ik het werk nog veel leuker en belangrijker vind dan ik dacht. Gewoon door me te richten op mijn eigen werk en persoonlijke mogelijkheden in plaats van op negatieve (organisatie) ontwikkelingen.
 • Mijn ontdekking is dat ik deze komende levensfase wil gaan leven naar voor mij belangrijke waarden i.p.v. de ambitie die ik altijd had om een volgende stap omhoog te doen.

Het TOPFIT traject is er op gericht zo vitaal mogelijk aan de slag te blijven en positief en met energie te blijven werken, tot aan het pensioen. Dat is dan voor beide partijen - de organisatie en de medewerker- een 'win-win' situatie.

Wil je meer weten over de TOPFIT training?

Doe je mee aan dit mooie trainingstraject? Klik dan hier om je aan te melden.