Neem zelf de regie om met passie te werken

Het nieuwe normaal, of is het oude toch abnormaal

Steeds vaker wordt er gesproken over het ‘nieuwe normaal’, maar was het oude normaal dan zo normaal?  Door Corona worden we allemaal geconfronteerd met social distancing, het thuiswerken en anders verbinden. Ook lees ik steeds vaker berichten over bezinning. Hier om de hoek staat een boom met de tekst: “De mens raakt buiten adem, de aarde komt op adem”. Een tekst die mij al een tijdje bezighoudt.

Ademnood

Ik leef gezond, sport veel, werk hard en ben nooit ziek. Geen vuiltje aan de lucht, zou je denken. Soms ondervind ik tijdens het hooikoortsseizoen wat ongemak door astma, maar dit leidde nooit tot uitval. Tot vorig jaar: toen ondervond ik meer last en besloot voor mijn vakantie al wat rustiger aan te doen. Desondanks bleef ik na de vakantie hoesten en kortademig. Medicatie die normaal zijn werk deed werkte niet. Uiteindelijk lag ik letterlijk te stikken op bank, mijn grens was bereikt. Er moest iets gebeuren. En hoe! Mijn huisarts kent mij goed en vermoedde meer. Toen ook de noodbehandeling niet aan sloeg kwam het hoge woord eruit: “Zo kan het niet langer, je lichaam staat stijf van de stress, je gaat je nu ziek melden.” In eerste instantie dacht ik: “ben je gek geworden, ik heb last van mijn astma, ik ben niet overspannen”. Maar hij hield voet bij stuk. “Voorlopig ga jij niet werken, ik ga je helpen, maar werken moet je uit je hoofd zetten.” Zijn stellige houding gaf geen ruimte er restte mij niets anders dan ziek te melden.

Op adem

Daar zat ik dan thuis op de bank. De eerste maanden gingen voorbij met niets doen, mijn lichaam herstelde zich en in overleg met de huisarts is begeleiding gestart. Daarnaast heeft mijn werkgever, Odyssee, mij uit de wind gehouden. In het begin vond ik dat niks, maar achteraf bezien gaf hij mij de ruimte om los te komen en te beseffen dat er iets moest veranderen. Het heeft enorm geholpen dat duurzame inzetbaarheid een bekend thema is bij Odyssee. Ik heb de ruimte gekregen om zelf te onderzoeken wat bij mij past. Hoe ik weer arbeidsfit kon worden en duurzaam inzetbaar en wat daarvoor nodig was. Door de vele gesprekken die ik heb gevoerd met collega’s, mijn leidinggevende en coaches hebben mij een duidelijker beeld van mijzelf gegeven. Ik kan nu beter keuzes maken en neem daarin mijn eigen verantwoordelijkheid. Door Corona heb ik extra tijd gekregen om rustig te kunnen opbouwen en daar ben ik dankbaar voor. Die extra tijd heb ik goed benut. Ik gun iedereen een adempauze, een moment van bezinning. Ik heb er nooit zo bij stil gestaan, maar het oude normaal is mij opgebroken.

Met Passie werken

Ik heb ervaren dat het absoluut zinvol is om zo nu en dan de balans op te maken in plaats van maar door te denderen, zoals in het oude normaal. Zeker als je ouder bent, zoals ik. Ik heb er mijn energie en passie weer door terug gevonden. Je wereld staat waarschijnlijk toch al op zijn kop. Neem zelf de regie en onderzoek zelf je mogelijkheden, wat je nodig hebt om de komende tijd vol passie te werken. Het oude normaal is al niet meer normaal, maak je eigen nieuwe normaal.

Geschreven door Alice van der Linden Bekijk profiel