Mid-career: de vergeten werknemers in je organisatie

Een organisatie is net als een gezin met kinderen. De directie representeert de ouders en de medewerkers de kinderen. De oudste en jongste kinderen hebben vaak een bijzondere positie; het oudste kind heeft de oudste rechten en weet als eerste hoe de hazen lopen. De benjamin geniet vrijheid, krijgt gemakkelijk hulp en wordt in de ogen van de andere kinderen nog wel eens voorgetrokken.

Het middelste kind ontbreekt het in het gezin aan een bijzondere positie en wordt weleens het vergeten kind genoemd. Het kind dat geen bijzondere status heeft. Ook in organisaties zien we dit terug. Voor jongere medewerkers zijn er ontwikkeltrajecten, high potential programma’s en mogelijkheden om in een razend tempo door te ontwikkelen. Oudere medewerkers kunnen deelnemen aan mentorprogramma’s of worden begeleid richting de pensionering. 

Maar hoe zit dat voor de mensen tussen de 35 en 50 jaar oud? 
 

Meestal zijn ze gecommitteerd aan de organisatie, zijn het harde werkers en scoren ze hoog op probleemoplossend vermogen, samenwerken en betrouwbaarheid. Waardevolle krachten voor de organisatie! 
Tegelijkertijd hebben mensen in mid-career ook uitdagingen. Hoe houden ze werk en privé in balans? Het is de tijd belangrijke loopbaankeuzes tegen het licht te houden. Daar is veel moeite voor gedaan en veel in geïnvesteerd. Er is van alles bereikt; een goede baan, een huis, een relatie en vaak zijn er kinderen. Een deel heeft kleine kinderen en een deel heeft pubers; aan beide kun je je handen vol hebben. Ook beginnen de jaren wat te tellen; overwerk eist z’n tol meer dan eerder en het lichaam herstelt wat minder snel dan voorheen.

Voor medewerkers in mid-career komt een moment om de balans op te maken. 
‘Wil ik een leidinggevende functie, is het tijd om een stap terug te doen, of wil ik de tweede helft van mijn loopbaan volledig anders vormgeven?’ ‘En in welke mate voedt of verstoort mijn werk mijn leven en andersom?

Het is belangrijk deze mensen goed te begeleiden in deze loopbaan- en levensfase. Het komt nog wel eens voor dat de mix van vaardigheden, talenten, wensen en behoeftes niet meer klopt. En zeker in tijden van krapte op de arbeidsmarkt is het belangrijk goede mensen aan boord te houden. Voor deze waardevolle groep bieden we bij Odyssee coaching trajecten aan om te helpen de balans op te maken. Daarnaast hebben we een leergang en kortere workshops over dit thema.

Door gericht aandacht, tijd en middelen beschikbaar te stellen voor deze groep medewerkers en ze te blijven binden en boeien voorkom je dat ze opgebrand raken of hun heil elders zoeken. Deze harde werkers verdienen als middengroep ook een bijzondere status.

Mocht je interesse hebben in goede begeleiding voor deze mensen in je organisatie, neem dan contact met ons op via onderstaand formulier of via onze contact pagina

Geschreven door Nienke Wiersma Bekijk profiel