De meerwaarde van end-career voor de organisatie.

Elke generatie vraagt om een andere benadering als het gaat om motivatie. Zo zorgen de ontwikkelingen rondom pensionering van de laatste jaren ervoor dat veel medewerkers langer moeten doorwerken als ze een aardig pensioen willen opbouwen. Voor sommigen is dit jaren later dan hun oorspronkelijk gedachte pensioendatum!

Daarnaast kunnen ook reorganisaties zorgen voor minder motivatie, vooral bij end-career medewerkers. Een reorganisatie geeft gevoelens van onzekerheid, stress. Vaak worden deze door end-career medewerkers ervaren als ‘oude wijn in nieuwe zakken’, 

Deze ontwikkelingen brengen het gevaar met zich mee dat medewerkers ‘afhaken’ en min of meer psychisch al met pensioen zijn.

De meerwaarde van end-career voor de organisatie. 


Medewerkers zijn net mensen ;-). Als je hen vraagt wat prettig is aan hun werk, lichten hun ogen op en aarzelen ze niet om veel zaken op te noemen. Ze hebben een aantal functies in hun organisatie doorlopen, hebben daar veel geleerd en weten ook waar ze goed in zijn.


Enkele voorbeelden: jonge collega’s inwerken, vliegende keep zijn bij problemen, interim bij complexe projecten. Niet altijd duidelijke functiebeschrijvingen, maar wel ontzettend waardevol voor de organisatie en collega's.

Wat kun jij betekenen voor je (werk)omgeving, welke rol heb jij?
Dan gaat het niet meer om ingewikkelde functiebenamingen, maar meer om zogenaamde oerfuncties.
Hierbij kan je denken aan: 

  • leidinggeven (kapitein)
  • handhavers van de orde (diplomaat)
  • zorg of dienstbaarheid (non of broeder)
  • kunst en vermaak (de nar)
  • ambacht (bakker) 

en natuurlijk de geestelijke zorg als gids of filosoof. Deze oerfuncties zijn prachtig uitgewerkt in het boek: Dagboek van de Ziel.

Vanuit Odyssee ondersteunen we end-career medewerkers om hun oerfuncties zo duidelijk mogelijk te krijgen. Oerfuncties in de zin van wat ze ten diepste zijn, en hoe ze die kunnen inzetten in hun werk en leven. Juist dan zijn ze  van de grootste waarde voor hun werk en omgeving.

Meer weten? 

Bekijk onze 'Fit for the Future' training voor medewerkers in hun end-career of neem contact met ons op.