Investeren in end-career medewerkers levert meer op dan gedacht!

De leeftijd dat medewerkers met pensioen gaan, wordt steeds hoger. Oudere werknemers moeten dus steeds langer blijven doorwerken. Sommigen doen dit graag, voor anderen is dit een opgave. Met name de problemen met de laatst genoemde groep heeft veel impact op werkgevers.

Opleidingsbeleid

Hoe houd je als werkgever je medewerkers vitaal en zorg je er voor dat zij niet ongewild uitvallen? Wat is wijsheid voor deze laatste werkfase van medewerkers, boven de 55 jaar? Wat kun je doen en hoe ‘vang’ je dit in een opleidingsbeleid?

Ontwikkelen

Ik heb letterlijk in gesprekken met werkgevers gehoord dat er ontwikkelingsmogelijkheden zijn voor hun werknemers tot ongeveer 45 jaar. Hierna werden deze niet meer uitgedaagd om zich verder te ontwikkelen. In een tijd waarin mensen rond hun 57e jaar met allerlei pre pensioenregelingen vertrokken, kon dat misschien, maar nu écht niet meer!

Veranderingen

Ervaring laat zien dat vooral oudere mensen niet houden van veranderingen. Maar als zij gestimuleerd worden, kunnen zij zich wel degelijk nog verder ontwikkelen. Bijkomend voordeel is dat aanvankelijke weerstand tegen veranderingen, langzaam wegebt omdat ze hebben gezocht naar een manier waarop ze die veranderingen kunnen volgen én bijhouden. Dáár ligt vaak het probleem.

Jongeren garde

Vaak hoor ik van oudere medewerkers: “Ik kan niet alles meer bijbenen, ik heb het gevoel dat de jongere garde me voorbijgaat.” Eigenlijk is dit een hulproep en weten zij niet goed hoe zij híer mee om moeten gaan. In samenwerking met diverse organisaties heb ik met collega’s hiervoor een programma ontwikkeld.

Fit for the Future

De training Fit for the Future, is speciaal voor end-career medewerkers van boven de 55 jaar en is een traject waar bewustwording, uitwisseling en activering centraal staan. Korte stukjes theorie over levensfasen en tijdgeest worden afgewisseld met persoonlijke opdrachten om een aantal zaken inzichtelijker te krijgen. Ze leren stappen te zetten; de regie over het eigen leven (terug) te nemen.

Dialoog

Het is verrassend en positief om na afloop van zo’n traject, dat ongeveer 2 maanden beslaat, de reacties van deelnemers te horen. Vaak krijg ik terug dat zij hun wensen veel duidelijker hebben gekregen en weten hoe zij hiermee verder willen. Hierdoor kunnen zij het gesprek met de leidinggevende beter aangaan. Vooral deze dialoog is belangrijk!

Afgeschreven

Regelmatig hoor ik ook dat deelnemers het idee hadden door hun werkgever al afgeschreven te zijn. Doordat ze toch dit traject aangeboden krijgen, staan ze al positiever tegenover hun werkgever. En door het programma te volgen hebben zij dat idee van afgeschreven zijn, kunnen keren, meer inzicht gekregen in hun kwaliteiten en hun energie weer terug gevonden. Vaak wilden diegenen eerder stoppen met werken maar willen zij nu langer door omdat zij er achter komen dat zij het werk leuker en belangrijker vinden dan dat zij dachten en zich niet meer richten op de negatieve dingen.

Investering

De training Fit for the Future is er op gericht om medewerkers zo vitaal mogelijk aan de slag te blijven houden en hen zo positief mogelijk te laten blijven werken, tot aan hun pensioen. Dat is voor beide partijen – de organisatie en de medewerker – een ‘win-win’ situatie. Deze relatief kleine investering in oudere werknemers levert meer op dan de meeste werkgevers soms denken!