Hoe jij voorkomt dat jouw Young Professionals een burn-out krijgen

Hoe help je Young Professionals met energie aan het werk te houden?

Vol enthousiasme storten ze zich in hun nieuwe baan! De Young Professional van vandaag ziet allerlei kansen om verandering in organisaties aan te brengen en wil het verschil maken. 
In mijn werk zie ik in de praktijk dat Young Professionals (meer dan andere generaties) te dealen hebben met psychische vermoeidheid en andere mentale klachten. Hun ongeremde enthousiasme heeft kennelijk een keerzijde.

Constant ontwikkelen en vergelijken

Voor Young Professionals is één van de belangrijkste motivaties in het werk om te kunnen leren en te ontwikkelen. Ze hebben een voortdurende behoefte naar meer en beter. Een mooi streven, maar dit heeft uiteraard ook een keerzijde.

Een andere oorzaak van de mentale klachten is de constante vergelijking met leeftijdsgenoten.
Ze zien andere Young Professionals op Instagram en TikTok delen dat zij promotie hebben gemaakt. Ze hebben de ene na andere studie afgerond, een huis gekocht, een partner gevonden en een gezin gestart en maken reizen naar verre landen. 
Met inspiratie is niets mis, maar door alleen de succesverhalen te zien, zorgt deze constante vergelijking met anderen ervoor dat ze de lat voor zichzelf hoog leggen en vinden dat ze op alle terreinen moeten presteren.  

Constant in verbinding en ‘aanstaan’

De Young Professional is gewend aan snelle veranderingen door de razendsnelle technologische ontwikkelingen in hun jeugd. 
Het opgroeien met Smartphones heeft ervoor gezorgd dat ze gewend zijn om de hele dag met elkaar in verbinding te staan. Gedurende de werkdag lopen er allerlei verschillende communicatiestromen dwars door elkaar heen. 
Het kunnen focussen op één taak vraagt veel discipline. De Young Professional staat de hele dag aan en bouwt weinig tijd in voor rust. De enthousiaste, ambitieuze houding in combinatie met het constant ‘aan’ staan lijkt te leiden tot allerlei gezondheidsproblemen. 
Uit onderzoek blijkt dat van alle generaties op de werkvloer, Young Professionals het meeste te maken hebben met psychische vermoeidheid, met nare gevolgen als fysieke klachten, verzuim en burn-out. 

Omgaan met de energiebalans

Om langdurig en energiek aan het werk te kunnen blijven is het van belang dat Young Professionals vaardigheden leren om hun energie in balans te houden. Het belang van af en toe ‘uit’ te staan en niet bereikbaar te zijn is daarbij een van de belangrijkste aspecten. 
Tijdens onze trainingen leren we Young Professionals onder andere naar hun energiebalans te kijken. Door in te schatten welke activiteiten veel energie kost en welke juist energie gevend is, kan een juiste balans worden gevonden. Daarbij is het bewust inplannen van hersteltijd ook geen overbodige luxe!
Om de energie in balans te kunnen houden is het voor Young Professionals ook belangrijk om op een gezonde manier grenzen te leren aangeven en te leren wat ‘uitstaan’ is en hoe je dit eigenlijk doet. 

Wat kun je als Young Professional nu doen?

•    Maak voor jezelf een helder overzicht van alle taken die je door de week hebt (privé en werk). Bekijk hoeveel zaken je energie geven en hoeveel je energie kosten. Hoe kijk je zelf tegen deze balans aan? 
•    Grenzen aan leren geven is een belangrijke vaardigheid als het gaat om je energiebalans. Ga voor jezelf na hoe goed je grenzen aan kunt geven richting anderen. Als je dit lastig vindt kan het al helpen om voor jezelf het volgende na te gaan: wat maakt dat ik grenzen aangeven lastig vindt?

Wat kun je als organisatie doen?

•    Tijdens ons werk zijn we ons door drukte vaak niet bewust hoe we in onze energie zitten. Maak Young Professionals bewust door dit thema met ze te bespreken. 
•    Leer Young Professionals dat bewust ‘uitstaan’ belangrijk is. Leer je medewerkers bewust pauze momenten voor zichzelf in te plannen, waarop ze geen input krijgen van de buitenwereld.   
 

Kan jij als Young Professional of organisatie wel wat hulp gebruiken?
Odyssee Vitaliteit ondersteunt organisaties en Young Professionals bij relevante vitaliteitsthema’s die passend zijn voor hun leeftijdsfase. 

Wij begeleiden Young Professionals bij hun persoonlijke ontwikkeling, het zoeken naar hun drijfveren, leren omgaan met tegenslagen en omgaan met werkdruk.

Bekijk hier het traject voor Young Professionals.

Meer informatie over deze training? Neem contact op.
Geschreven door Floris Jan Koen Bekijk profiel