Balans tussen werk en prive? Pak deze 5 gebieden aan.

Op het moment van schrijven zitten we al bijna 14 maanden in een pandemie. En dat heeft heel wat teweeggebracht in onze samenleving:
•    “Thuiswerken wordt een blijvertje”
•    “ Stewardessen scholen om naar verpleegkundigen”
•    “ We zijn gehecht geraakt aan een dagelijkse ommetje”
•    “Livestreams vanuit het theater krijgen een definitieve plek op de theateragenda”


Het zijn uitspraken van vooral werk gerelateerde veranderingen, veroorzaakt door de Corona  pandemie. 

Het nieuwe normaal
Iedereen heeft het afgelopen jaar in meer of mindere mate te maken gehad met de corona maatregelen. Zorgmedewerkers hebben heel veel werkdruk ervaren en ‘kantoor’ medewerkers moesten opeens van thuis uit gaan werken. Medewerkers en freelancers uit de cultuursector werden gedwongen hun creativiteit in te zetten om hun passie op een andere manier naar buiten te brengen en helaas kwamen velen ook (al dan niet voorlopig)  zonder werk te zitten.

Gelukkig glooit er licht aan het einde van deze tunnel. Over een aantal maanden is Nederland hopelijk gevaccineerd en kunnen we een eerste balans opmaken van de afgelopen 1,5 jaar ‘anders werken’. Eén ding is zeker, we gaan niet meer terug naar hoe het was, daarvan getuigen bovenstaande uitspraken. 


Wanneer de maatregelen voor een groot deel kunnen worden losgelaten wordt het hoog tijd om ook persoonlijk de balans op te maken. Voordat je opnieuw oude gewoontes oppakt, of erin gedwongen wordt, is het verstandig eerst eens even bewust stil te staan bij de veranderingen die je het afgelopen jaar hebt ervaren. 


Wat heeft deze bizarre periode mij gekost, welke inzichten heeft het mij gegeven? Wat vind ik belangrijk in mijn werk én in mijn leven, waar krijg ik energie van, hoe blijf ik fit? Kortom, een uitgelezen moment voor een persoonlijke check-up op een aantal belangrijke thema’s die je helpen om (nieuwe) keuzes te maken voor de komende periode.

Opnieuw bewust worden
Je huis, je auto of je fiets hebben onderhoud nodig. Maar sta er ook bij stil dat je gezondheid in relatie tot je werk regelmatig onderhouden moet worden. Zeker (maar niet alleen) na zo’n periode als het afgelopen jaar. Wellicht zijn er in je werk ‘radertjes vastgelopen’ bijvoorbeeld omdat je niet meer precies weet wat er van je verwacht wordt, je onvoldoende ondersteuning ervaart of te maken hebt met niet te halen deadlines. 

Er kan ‘houtrot’ ontstaan zijn door langdurige stress of verminderde collegiale contacten, of omdat je al een hele tijd moeite hebt de werk-privébalans goed te houden. Voordat de zaken nog verder verslechteren is nu opnieuw bewust worden noodzakelijk. Om vitaal en met plezier aan het werk te kunnen blijven en om noodzakelijke aanpassingen in gang te zetten. Want in dit geval moet je het onderhoud wel zelf ter hand nemen. Bij Odyssee noemen we dat: TOPFIT!

In de TOPFIT training begeleiden we je in het bewust stilstaan bij de manier waarop je in het leven en in je werk staat, het doorgronden van vijf levensgebieden en het zoeken naar de juiste balans.
1.    Je fysieke en mentale gezondheid 
2.    Je financiële situatie
3.    Je sociale netwerk
4.    De betekenis van arbeid en presteren
5.    Je belangrijke waarden en inspiratiebronnen


Ben ik tevreden over mijn fysieke gezondheid? Check, ga zo door! Zo niet, wat zou ik daaraan kunnen en willen veranderen? Welke persoonlijke gevolgen heeft het Corona tijdperk gehad op mijn financiële situatie? Is het noodzakelijk om hierop actie te ondernemen op korte termijn? Wat heeft het afgelopen jaar mij geleerd over de betekenis van werk, al dan niet betaald? En als ik nu zou moeten beschrijven waar het in het leven voor mij om draait, wat zijn dan de belangrijkste woorden?


Je eigen adviseur 


Een onderhoudsbeurt van je auto gaat meestal gepaard met een aantal reparaties, sommige zijn noodzakelijk, bij andere heb je misschien nog de keuze om het al dan niet te laten doen. Of om toch maar eens afscheid te nemen van die ‘oude bak’ en na te denken over een nieuw model. En de een kan prima leven in een huis met gebreken terwijl dat voor een ander onmogelijk is. 


Zo zal het ook zijn met het onderhoud van je werkbalans. Je beslist zelf wat je wel of niet wil aanpakken, wat voor jou de prioriteiten zijn. Kan ik volstaan met enkele aanpassingen in overleg met werkgever en/of thuisfront? Is dit misschien een moment om het roer om te gooien? Of leert het mij dat er, buiten het reguliere onderhoud, eigenlijk geen reden is om veranderingen in gang te zetten?

Tenslotte
Bedenk dat je niet alles in de hand hebt. In het afgelopen jaar ben ik regelmatig geconfronteerd met deze uitspraak:  “Schenk mij kalmte om te aanvaarden wat ik niet kan veranderen, moed om te veranderen wat ik kan veranderen en wijsheid om tussen deze twee het juiste onderscheid te maken”.

En dat is eigenlijk waar het bij TOPFIT ook om gaat. 

Interesse in onze drie daagse Topfit cursus?

Geschreven door Caroline Geelen Bekijk profiel