Fit en vitaal thuiswerken

Herken je het volgende? Je bent je werkplek thuis behoorlijk zat en mist de praatjes met collega’s op de werkvloer. Het hybride werken is iets waar je echt nog even in moet komen. De dagen rijgen zich aaneen en lijken steeds meer op elkaar. Het thuis werken lukt wel maar leuk is anders.  

Elke werkdag lijkt op de vorige, het online werken is vermoeiend en als je met anderen een huis deelt, ben je inmiddels ook aardig op elkaar uitgekeken. Je weet natuurlijk dat je hier niet alleen in staat en dat er ergere dingen zijn. Maar toch baal je ervan.

Sinds het thuis en hybride werken van de grond is gekomen hebben we honderden thuis' werkers gesproken: Hoe vind je een ritme dat bij deze manier van werken past en wat kan je doen om met meer plezier thuis te werken? Een aantal tips en inzichten delen we hieronder met jou.


Je doet het goed genoeg


Vaak heb je de neiging om de huidige situatie te vergelijken met hoe het was. En dan maak je hoe het was in gedachten beter. Ook hebben we de neiging onszelf vrij streng te beoordeelden: we doen niet genoeg, zijn niet efficiënt of niet leuk genoeg. We hebben het gevoel dat we elke minuut productief moeten zijn, maar dat lukt niet zo goed. Dan werk je in de avond of de weekenden door of je voelt je schuldig als je dat niet doet. En zo kan ik nog wel even doorgaan.

Maar deze houding belemmert je creativiteit. Je kunt veel meer aan als je oefent in positief denken en een accepterende houding. De oude situatie was voor jou vertrouwd, je kon veel op je routine doen. Nu ben je een hele nieuwe manier van werken aan het leren, en leren is een zoekproces dat gaat met ups en downs

Wat heb je al geleerd sinds je vaker thuiswerkt? Je bent op een hele andere manier gaan werken! En dat gaat je inmiddels best goed af. Wat werkt daarin voor jou? Ga op zoek naar nieuwe ritmes en structuren. En als je collega’s mist, bedenk dan hoe je je creativiteit kunt gebruiken om hen toch af en toe te zien of te spreken. 


Wat geeft je energie?


Maak een overzicht van wat je op een dag doet. Dat kunnen werk- activiteiten zijn of privé activiteiten. Geef voor jezelf eens aan welke van deze activiteiten je energie geven en welke je energie kosten. Hoe is voor jou de balans? Als de energievretende activiteiten de overhand hebben, dan loopt je batterij langzaam leeg. En dan wordt het er niet leuker op. Ga actief op zoek naar energie gevende activiteiten. Deze zijn het allerbelangrijkst en zou je dus op voorhand moeten inplannen.

Als je werkzaamheden dat niet zo goed toelaten is het belangrijk dat je op zoek gaat naar steun, van je leidinggevende of je collega’s bijvoorbeeld. Er moet iets van de energievreters af want anders loop je leeg. Merk je bijvoorbeeld dat online vergaderen veel energie kost? Geef dan aan dat je in verband met andere werkzaamheden maximaal een uur de tijd hebt. Doe daarna iets om je hoofd leeg te maken en te ontspannen. Wat je doet kan voor iedereen anders zijn: loop een rondje om je huis, kruip achter de piano, leg een stukje van een puzzel, dans op je favoriete muziek of staar even uit het raam (goed voor je ogen), rek jezelf flink uit voor je weer gaat zitten en doe in elk geval iets aan beweging. 


Durf te stoppen, morgen is er weer een dag


Veel deelnemers geven aan het gevoel te hebben dat ze net als op kantoor acht uur per dag productief moeten zijn. Ze vergeten dan dat op kantoor de boog ook niet altijd gespannen staat, je wandelt naar het koffiezetapparaat, kletst even bij met een collega, kan de deur dichttrekken als je ongestoord wilt werken. Nu gaat vaak een (groter) deel van de tijd voor inhoudelijk werk in extra (online) overleggen gaat zitten. De tijd die je dan overhoudt voor je inhoudelijke werk is dan ineens te weinig.

Geef je grenzen aan. Je hoeft niet altijd alle overleggen bij te wonen. Je hebt ook ja gezegd tegen inhoudelijke klussen. Plan die in én als daar een overleg wordt ingepland, kan jij er dus niet bij zijn. Verwachtingen managen is belangrijk. Geef van te voren aan dat je in week X een aantal dagdelen nodig hebt voor klus Y, dat je niet toe kan zeggen dat je bij alle overleggen kan zijn. Plan ook ruimte voor herstel in, een wandeling buiten al dan niet met iemand anders. Je hebt die nodig om je energiebalans te herstellen.

Vaak ben je productiever als je vaker (kort) pauzeert, dan als je uit een gevoel van verplichting maar door blijft werken. Als je werk niet af is aan het einde van de dag of week. Ga dan niet compenseren, maar durf je leidinggevende, collega of klant te laten wetend dat je meer tijd nodig hebt of dat er iets van je takenpakket af moet.


Zorg voor je vitaliteit


Je geestelijke en lichamelijke energiek voelen, levenslustig en veerkrachtig zijn, daar denken we aan bij het woord vitaliteit. Wat we vaak vergeten is dat vitaliteit een kwestie van investeren is. Het komt niet vanzelf. Goed voor jezelf zorgen, alsof je een plant bent die voeding, verzorging zonlicht en avondrust nodig heeft. Als je dat niet geeft gaat je plant dood of er slapjes bij hangen, gele blaadjes, enge beestjes. Zo’n plant kwijnt weg. Voor jezelf zijn belangrijke ingrediënten bewegen, buitenlucht, leuke dingen doen, gezonde voeding, voldoende rust en ontspanning, sociale contacten, een positieve mindset.

Check bij jezelf hoe je scoort op deze ingrediënten. Wees mild voor jezelf: ook als je denkt “daar valt wel wat aan te verbeteren”. Neem dan de kleinste stap die voor jou het makkelijkst te zetten is. De ene stopt met snoep in slaan, de ander plant nú een leuke afspraak buiten met een collega of vriendin die je lang niet hebt gezien. De volgende besluit om al zijn meldingen op de telefoon uit te zetten. Wat jou gaat helpen is heel persoonlijk. Maar een regelmatige check en kleine verbeterstappen op deze onderdelen helpt je stap voor stap op weg naar een vitaler gevoel.

Geschreven door Juliette van de Mheen Bekijk profiel