Een APK voor je vitaliteit

Een burn-out komt ook in Nederland helaas steeds vaker voor. En hoewel er gelukkig steeds meer oplossingen en inzichten zijn om mensen die daar last van hebben te helpen is voorkomen nog steeds beter dan genezen.

Veel mensen leven hun leven zonder eens echt de tijd te nemen om na te denken over hoe het werkelijk met ze gaat. Als je door een moeilijke periode gaat, kan het nuttig zijn om af en toe eens bij jezelf na te gaan of de dingen ten goede of ten kwade veranderd zijn. Maar juist ook als het wel goed gaat!

Het is belangrijk, niet alleen omdat dit ons inzicht geeft in ons eigen herstelproces, maar ook omdat we zo kunnen voorkomen dat we in bekende valkuilen trappen.

Om te checken hoe vitaal je bent volgt nu een snelle “APK”. Beantwoord de vragen met het eerste cijfer dat in je opkomt. Niet te lang over nadenken, meteen aan de slag!

Op een schaal van 0-10: Waarbij 0 is: dat gaat totaal niet goed en 10: dat gaat perfect, 

  • Hoe goed bewaak jij je werk-privébalans? 
  • Hoe energiek voel je je op je werk? 
  • Hoe energiek voel je je privé? 
  • Hoe goed slaap je? 
  • Hoe gezond eet je?
  • Hoe gestresseerd ben je (nog) in het weekend?

Overal waar je jezelf een cijfer hoger hebt gegeven dan een 5 betekent dat er iets goed gaat op dat gebied. Schrijf voor jezelf eens wat steekwoorden op: waar gaat het goed, in welke situaties?

Ook kan je nagaan: wat moet ik doen om 1 stapje hoger te gaan, niet gelijk van een 4 naar een 10, maar hoe kom ik van de 4 naar een 5?

Bij de oplossingsgerichte benadering van psychologie gaat het erom de positieve punten te benadrukken en daarop voort te bouwen. Stilstaan bij wat goed gaat werkt beter dan ons meer te richten op zwakke punten, want dat kan ons op een pad brengen van het zien van "wat had kunnen zijn".

Sterke punten uitbouwen door onze successen te erkennen, kleine problemen oplossen als ze zich voordoen in plaats van het te laten uitgroeien tot iets groters - dit zijn allemaal manieren waarop we ons zouden moeten concentreren als het misgaat in het leven.

In de blog 'Energiek werken is makkelijker dan je denkt' leg ik je uit hoe jij je energie-vreters en energie-gevers kunt ontdekken. 

Geschreven door Femke Steendam Bekijk profiel