Een APK voor je vitaliteit

Vaak rennen we door zonder stil te staan bij hoe het écht met ons gaat. Waar sta ik eigenlijk? Gaat het eigenlijk wel goed met mij? Daar af en toe even over nadenken kan veel ellende voorkomen.

De afgelopen tijd is ons leven ingrijpend veranderd. Heb jij de tijd genomen om stil te staan bij de impact? Hoe gaat het met je energie? Met je gezondheid?

Om te checken hoe vitaal je bent volgt nu een snelle “APK”. Beantwoord de vragen met het eerste cijfer dat in je opkomt. Niet te lang over nadenken, meteen aan de slag!

Op een schaal van 0-10:

  • Hoe goed bewaak jij de balans tussen werk en privé? Waarbij 0 is: dat gaat totaal niet goed en 10: dat gaat perfect, ik ben totaal in balans.
  • Hoe energiek voel je je op je werk? Waarbij 0 is: ik heb helemaal geen energie om te werken en 10 is: ik voel me super energiek op mijn werk.
  • Hoe energiek voel je je privé? Waarbij 0: ik heb helemaal geen energie privé en 10: ik heb super veel energie privé.

Overal waar je jezelf een cijfer hoger hebt gegeven dan een 5 betekent dat er iets goed gaat op dat gebied. Schrijf voor jezelf eens wat steekwoorden op: waar gaat het goed, in welke situaties?

Ook kan je nagaan: wat moet ik doen om 1 stapje hoger te gaan, niet gelijk van een 4 naar een 10, maar hoe kom ik van de 4 naar een 5? Uit de oplossingsgerichte psychologie blijkt dat stilstaan bij wat er goed gaat beter werkt dan focussen op wat er allemaal niet goed gaat. Het uitbouwen van wat er wel goed gaat is belangrijk.

Nu is natuurlijk de volgende vraag, wat nu? Want constateren dat iets goed of minder goed gaat geeft je inzichten waar je ook iets mee wilt doen. 

In de blog 'Energiek werken is makkelijker dan je denkt' leg ik je uit hoe jij je energie-vreters en energie-gevers kunt ontdekken. 

Wil je een compleet beeld krijgen waar jij nu staat op het gebied van je persoonlijke vitaliteit? Bekijk dan de training Vitaliteit preventie: een APK voor jouw persoonlijke vitaliteit. 

Geschreven door Femke Steendam Bekijk profiel