Betekenisvol werk? De beste preventie tegen stress.

Op een dag was president Kennedy op bezoek bij het NASA Space Center en hij sprak tijdens zijn bezoek een schoonmaker aan: ‘wat ben je aan het doen?

’ De schoonmaker antwoordde: “I’m helping to put a man on the moon, Mr. President”. De schoonmaker ervaarde dat hij bijdroeg aan een belangrijke missie en was daardoor bijzonder gemotiveerd.

Motivatie

Er komt steeds meer besef bij de top van organisaties dat het – naast winst maken –  belangrijk is een bijdrage te leveren aan de samenleving. Om niet alleen financiële waarde te creëren, maar ook te sturen op de voldoening van het werk bij medewerkers en duurzame producten en diensten te leveren.  En juist die aspecten is wat medewerkers motiveert.

Dagboekmethode

Hoogleraar Theresa Amabile van de Stanford Universiteit doet al jaren onderzoek naar de innerlijke werkbeleving van mensen. Dit doet zij via de ‘dagboekmethode’, met de vraag: wat is je van je werkdag het meeste bijgebleven? En wat bleek? Het waren niet de momenten van plezier maar de momenten van zingeving die de grootste impact had en mensen de meeste energie bezorgden

Een probleem voor jong en oud

Ik herken dit ook in mijn werk met medewerkers van 50+. Zij vertellen dat zij ooit zijn begonnen met als belangrijkste redenen: status en geld. Nu ontdekken ze dat ze steeds meer behoefte hebben aan zingeving en voldoening. Helaas ervaren zij vaak het tegendeel. ‘Ik heb niet meer het gevoel dat het ertoe doet wat ik aflever’. Geen waardering krijgen, te weinig uitgedaagd worden en (bijna) geen bijdrage kunnen leveren heeft een enorme negatieve impact op iedere medewerker.

Zij ervaren vaak een gat tussen de top die een inspirerende missie naar buiten uitdraagt, maar binnen de organisatie daar niet naar leeft of het te weinig communiceert. En juist daar zit vaak de crux, medewerkers worden te weinig meegenomen in de voortgang van het realiseren van dit hogere doel en zien niet op welke manier zij hieraan bijdragen.

 

Leidinggevenden

Het is dus meer dan ooit van belang dat organisaties medewerkers inzicht geven in de impact die de medewerkers maken. Wat is daadwerkelijk het verschil dat ontstaat doordat zij zich dag in, dag uit inzetten voor een bepaald doel? Belangrijk is dat de top van een organisatie dit via de leidinggevenden aan de medewerkers communiceert.

Werk als betekenisvol ervaren, heeft dus enerzijds te maken met het leveren van een bijdrage aan iets dat jezelf overstijgt. Aan de andere kant moet het iets zijn dat bij je past als persoon. Veel organisaties werken nog vanuit een functiehuis, maar dit is vanuit het oogpunt van de organisatie opgetuigd en niet zozeer om het beste uit mensen te halen.

Zingeving

Er wordt vaak nog gewerkt vanuit een organisatiedoel, maar individueel zijn medewerkers, vanwege werkdruk of veranderingen, voornamelijk met eigen doelen bezig. Zingeving ontstaat juist als wordt bijgedragen aan een hoger doel. Een team is echt succesvol als iedereen bijdraagt aan het hogere doel in plaats van zich puur te focussen op hun eigen doel. Het beste vanuit hun eigen talent en vooral met terugkoppeling over hun zinvolle bijdrage.

Dit is voor jongere medewerkers belangrijk maar voor oudere ook! Zij gedijen nog steeds op waardering van hun bijdrage aan het grotere geheel. Betekenisvol werk is echter nooit een constante. Hoe groot de impact van een organisatie ook is, er is nooit een garantie dat medewerkers ook daadwerkelijk het betekenisvolle aspect ervaren. Voelt een medewerker zich echt betrokken of zit hij zijn tijd uit? Het is daarom cruciaal om regelmatig met elkaar in gesprek te gaan of men nog het gevoel heeft ergens aan bij te mogen dragen.

Dit artikel is geschreven door onze reeds gepensioneerde collega Anneroos

Wil je meer inzicht en duidelijke handvatten hoe ook jij kunt sturen op betekenisvol werk? 

Bekijk dan ons training aanbod rondom vitaliteit of neem contact met ons op.