Betekenisvol werken maakt het verschil

Ik hoorde jaren geleden een mooie anekdote: president Kennedy was op bezoek bij het NASA Space Center en hij sprak tijdens zijn bezoek een schoonmaker aan: ‘wat ben je aan het doen?’ De schoonmaker antwoordde: “I’m helping to put a man on the moon, Mr. President”. Hij ervaarde dat hij bijdroeg aan een belangrijke missie en was daardoor bijzonder gemotiveerd.

Motivatie

Er komt steeds meer besef bij organisaties dat het – naast winst maken – het ook belangrijk is een bijdrage te leveren aan de samenleving, om waarde te creëren. En juist dat is ook een aspect wat medewerkers motiveert.

Dagboekmethode

Nog een voorbeeld. Hoogleraar Theresa Amabile van de Stanford Universiteit doet al jaren onderzoek naar de innerlijke werkbeleving van mensen. Dit doet zij via de ‘dagboekmethode’, met de vraag: wat is je van je werkdag het meeste bijgebleven? En wat bleek? Het waren niet de momenten van plezier maar de momenten van zingeving die de grootste impact had en mensen de meeste energie bezorgden

Sterfhuisconstructie

Ik herken dit in mijn werk met oudere medewerkers van 50+. Zij vertellen dat zij ooit zijn begonnen met als belangrijkste redenen: status en geld. Nu ontdekken ze dat ze steeds meer behoefte hebben aan zingeving en voldoening. En zij vertellen het me vooral als er sprake is van het tegendeel. ‘Ik werk in een soort sterfhuisconstructie, heb niet meer het gevoel dat het ertoe doet wat ik aflever’. Geen waardering krijgen, te weinig uitgedaagd worden en (bijna) geen bijdrage kunnen leveren heeft een enorme negatieve impact op hen

Voortgang

Zij  ervaren  vaak een gat tussen de top die een inspirerende missie naar buiten uitdraagt, maar binnen de organisatie  daar niet naar leeft; het niet of te weinig communiceert. Daar zit vaak de crux, medewerkers worden te weinig meegenomen in de voortgang van het realiseren van dit hogere doel en zien niet op welke manier zij hieraan bijdragen.

Leidinggevenden

Het is dus meer dan ooit van belang dat organisaties medewerkers inzicht geven in de impact die de medewerkers maken. Wat is daadwerkelijk het verschil dat ontstaat doordat zij zich dag in, dag uit inzetten voor een bepaald doel? Belangrijk is dat de top van een organisatie dit via de leidinggevenden aan de medewerkers communiceert.

Functiehuis

Werk als betekenisvol ervaren, heeft dus enerzijds te maken met het leveren van een bijdrage aan iets dat jezelf overstijgt. Aan de andere kant moet het iets zijn dat bij je past als persoon. Veel organisaties werken nog vanuit een functiehuis, maar dit is vanuit het oogpunt van de organisatie opgetuigd en niet zozeer om het beste uit mensen te halen.

Zingeving

Er wordt vaak nog gewerkt vanuit een organisatiedoel, maar individueel zijn medewerkers, vanwege werkdruk of veranderingen, voornamelijk met eigen doelen bezig. Zingeving ontstaat juist als wordt bijdragen aan een hoger doel. Een team is echt succesvol als iedereen bijdraagt aan het hogere doel in plaats van zich puur te focussen op hun eigen doel. Het beste vanuit hun eigen talent en vooral met terugkoppeling over hun zinvolle bijdrage.

Geen constante

Dit is voor jongere medewerkers belangrijk maar voor oudere ook! Zij gedijen nog steeds op waardering van hun bijdrage aan het grotere geheel. Betekenisvol werk is echter nooit een constante. Hoe groot de impact van een organisatie ook is, er is nooit een garantie dat medewerkers ook daadwerkelijk het betekenisvolle aspect ervaren. Voelt een medewerker zich echt betrokken of zit hij zijn tijd uit? Het is daarom cruciaal om regelmatig met elkaar in gesprek te gaan of men nog het gevoel heeft ergens aan bij te mogen dragen.

Op maat

Wilt u hier verder over praten of kijken hoe zingeving en betekenisvol werken in uw organisatie medewerkers (weer) activeren? Ik ga graag het gesprek met u aan om te kijken hoe dit het beste kan. Neem gerust contact met mij op via het contactformulier of kijk eerst eens naar ons trainingsaanbod, dat wij altijd op-maat-gemaakt uitvoeren. Klik daarvoor hier

 

Geschreven door Anneroos Gerritsen Bekijk profiel