Hans de Jong

Hoe kun je jouw eigen autoriteit zijn, bij alle veranderingen die op je afkomen, in je werk en daarbuiten, bij voorspoed en bij tegenspoed.

Trainer, coach en directeur

"Het is een groot goed als je mooi werk hebt, dat zinvol is en waar je jouw energie in kwijt kunt. Voor mijzelf is dit zeker het geval. Ik begeleid mensen rond hun loopbaan en bij hun pensionering. Ik geniet het meest als mensen zien hoe ze de regie over de eigen loopbaan kunnen pakken. En als ze verkennen wat de nieuwe levensfase voor hen en hun dierbaren betekent zodra ze definitief stoppen met betaald werken.

Ik ben opgegroeid in Twente, zo’n halve eeuw geleden. Op mijn 18-de ben ik er weggegaan, niet omdat ik het er niet naar de zin had, maar ik wilde iets meer van de wereld zien. Heb in Wageningen gestudeerd en daar geleerd hoe je samen met anderen de wereld een beetje mooier kunt maken. Letterlijk: hoe je natuur en landschap van ons platteland verbetert of behoudt, vaak tegen de verdrukking in. En vooral: hoe je hier samen aan werkt, ook met mensen die andere ideeën en belangen hebben.

Hoe heb je invloed op de wereld om je heen, waarin jij woont, leeft en werkt? Dit is de rode draad in mijn loopbaan geworden. Ooit begonnen als trainer, adviseur en projectleider voor allerlei belangenorganisaties, in de landbouw, op het platteland, en later ook in zorg en welzijn. Tegenwoordig geef ik Pensioen in Zicht cursussen en loopbaantrainingen, vooral aan oudere medewerkers van allerlei bedrijven en instellingen. Een belangrijke vraag vind ik hier: Hoe kun je jouw eigen autoriteit zijn, bij alle veranderingen die op je afkomen, in je werk en daarbuiten, bij voorspoed en bij tegenspoed.

Sinds een aantal jaren ben ik eindverantwoordelijk voor Odyssee Pensioen in Zicht en Odyssee Vitaliteit. Deze rol combineer ik met het uitvoeren van cursussen en begeleidingstrajecten.

Ik sta met mijn hardloopschoenen omdat ik twee à drie keer per week hardloop, maximaal zo'n vijftien kilometer. Soms doe ik mee aan een halve marathon. Ik vind het lekker om fit te zijn en dat is ook gelijk een belangrijke link met de inhoud van mijn werk."