Wat als je wilt werken na je AOW-leeftijd

Ook als je de AOW-leeftijd hebt bereikt, kun je gewoon blijven werken. Er zijn wel wat regels en aandachtspunten waar je rekening mee moet houden, bijvoorbeeld op het gebied van arbeidsrecht en sociale zekerheid. Wij geven je een beknopt overzicht.

Pensioen uitstellen
Vaak kun je je pensioen (gedeeltelijk) uitstellen tot uiterlijk vijf jaar na je AOW-datum. Check bij je pensioenfonds of het mogelijk is en wat dit voor jou betekent. Word je ziek na je AOW-leeftijd? Dan heb je maximaal 13 weken recht op loondoorbetaling. Bij ontslag heb je geen recht op WW of een transitievergoeding.

Inkomen
Je loon is vaak bruto iets minder, maar netto meer dan vóór je AOW-leeftijd. Maar let op: werk je door én laat je je pensioen ingaan, dan betaal je mogelijk te weinig belasting. Vraag een voorlopige aanslag inkomstenbelasting aan, dan weet je waar je aan toe bent.

Verder bouwen
In de meeste gevallen bouw je na je AOW-leeftijd geen pensioen meer op, omdat de AOW-verzekeringsplicht stopt. Soms zijn er nog andere mogelijkheden; lees hiervoor je pensioenreglement goed door of bespreek het met je werkgever.

Leuke bijkomstigheid
Als gepensioneerde is de eerste belastingschijf niet 36,65%, maar 18,75%. De tweede is ook lager: niet 40,85%, maar 22,95%. Het overzicht hierboven is beknopt. Heb je vragen? Bespreek het met je pensioenfonds of check de websites van de Sociale Verzekeringsbank, het Nibud of de overheid. Een eerste goede stap is ook het volgen van een Pensioen in Zicht cursus waar ook de financiele kant van pensionering aan bod komt. Bekijk hier welke cursus het beste bij jou past.