Vervelen na je pensioen? Zeven originele hobby's

Nu je met pensioen bent, heb je eindelijk wat meer tijd om aan leuke hobby's te besteden. Dat hobby's niet suf hoeven te zijn, bewijst dit lijstje met twaalf originele hobby's voor na je pensioen. En we beloven dat klaverjassen en bloemschikken er niet in voorkomen! 

1. Start een eetclub 
Verzamel een groepje culinaire liefhebbers die ook met pensioen zijn en start een eetclub. Spreek eens in de zoveel tijd af om nieuwe gerechten uit te proberen. Koppel er thema's aan, zoals landen. Wissel het koken af met een bezoekje aan een restaurant of een workshop bij een kookstudio. Meteen een oproep doen of iemand vinden? Ga hier naar onze sectie Vrije Tijd. 

2. Dansen 
Altijd stiekem gehunkerd om lekker te kunnen dansen? Doe het! Neem dansles in jouw favoriete stijl. Van stijldansen, tot moderne dans, klassiek of misschien zelfs wel de salsa. Lees ook het interview met Myra en Chris. 

3. Foto's bewerken 
Ben je meer een rustig binnenmens en kun je jezelf uren verliezen in details? Volg een cursus fotobewerking, om de toch al schitterende foto's die je maakt nóg mooier te maken. 

4. Schilderen 
Ook zo'n stiekem verlangen: mooi kunnen schilderen. Je hebt er eerder nooit tijd voor gemaakt, door allerlei excuses te vinden, zoals geen tijd, geen plek, etc. Dat gaat niet meer op nu je met pensioen bent! Laat je fantasie de vrije loop door lekker vrij te schilderen. 

5. Sterrenkunde 
Hebben sterren je altijd al gefascineerd? Ontdek hoe ons zonnestelsel werkt, welke sterren en planeten er zijn, met een cursus of opleiding sterrenkunde. 

6. Een vreemde taal leren 
Ook zo'n typische activiteit die al jaren op je lijstje staat, omdat je er geen tijd voor vrij hebt kunnen maken. Leer vloeiend Italiaans spreken en schrijven, of Hongaars, Chinees of Frans. Volg een cursus die bij je past, bij een opleidingsinstituut, online of in het land van de vreemde taal! 

7. Beeldhouwen 
Ruim de schuur op en maak ruimte voor een eigen werkplek om te beeldhouwen. Maak het gezellig met een verwarming en een radio, zo heb je heerlijk je eigen creatieve plek. Lees ook het interview met Lucas over zijn hobby 'potten draaien' 

Meer inspiratie krijg je in een Pensioen in Zicht cursus. Kies hier de cursus die bij jou past!