‘Van je vrijheid genieten. Eindelijk slaap ik weer goed’

Ineke Pol (65) uit Noordbroek gaf praktijkvakken op een vmbo-school in Assen. Sinds 1 september is ze met pensioen.

„Ik heb al eens een hele dag met de krant in de tuin gezeten. En een perk in de tuin onkruidvrij gemaakt zonder te denken: heb ik hier wel tijd voor? Moet ik niet nog iets voorbereiden of nakijken? Nu kán het gewoon. Verrukkelijk vind ik het.

Geestelijk zwaar

„Ik ben opgeleid tot docent ‘naaldvakken’. Dat klinkt fossielerig hè, maar dat bestond toen nog. De laatste jaren gaf ik praktijkvakken op een vmbo-school. Een schitterend beroep en een leuke doelgroep, die pubers, maar vanaf je zestigste voel je dat je niet meer alles kunt. Ik vond het fysiek zwaar – of nee, dat is niet waar, het was geestelijk zwaar. De onderwijsvernieuwingen vraten energie. Dan had je het net helemaal uitgevonden en moest het wéér anders.

Opgebrand

„Ik heb mijn laatste jaar niet vol kunnen maken: in de voorjaarsvakantie was ik opgebrand. Na zes weken vrij heb ik nog voor spek en bonen wat klusjes gedaan tot de zomervakantie, zodat ik wel officieel afscheid kon nemen. Dat vond ik belangrijk. 

Eerder stoppen

„Zeven of acht jaar geleden ben ik me al gaan verdiepen in ons pensioen. Zelf moest ik officieel tot 66 jaar en 8 maanden door, maar ik wist: dat ga ik nooit redden. Het was een hele rekensom, maar uiteindelijk kon mijn man Henk op zijn 64ste stoppen en ik op mijn 65ste. Dat vond ik best een griezelig besluit. We missen daardoor drie jaarsalarissen, bijna de waarde van een huis! Maar we hebben het goed doorgerekend en het kan; we hebben er ons hele leven al voor gespaard. Dat we nu al van onze vrijheid kunnen genieten, ervaar ik in grote dankbaarheid.

Opluchting

„Ook slaap ik weer goed, eindelijk. Jarenlang was ik nog tot ’s avonds laat lessen aan het voorbereiden. Niet goed, maar ja, wanneer moest ik het anders doen? Nu hoef ik aan al die dingen niet meer te denken. Een hele opluchting.” 

Wilt u zich ook voorbereiden op uw pensioen en kijken waar u op moet letten? Kijk dan ook eens hier.

 

 

Bron: NRC