Deel 1 over deeltijdpensioen: Deeltijdpensioen steeds meer in trek

Je pensioen komt in zicht. Na decennia van hard werken verheug je je op de vrije tijd die in het verschiet ligt. Tegelijkertijd ben je bang dat je misschien te veel tijd over zult hebben en bovendien vond je het werk dat je deed best fijn. Voor jou is het deeltijdpensioen een ideaal alternatief: je kunt genieten van de voordelen van je werk én van je pensioen.

Langzaam afscheid

Je bent niet de enige die op deze manier langzaam afscheid neemt van het werkende leven. Het aantal werknemers dat al voor de pensioengerechtigde leeftijd minder gaat werken neemt snel toe blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) uit 2018. Een op de zes mannelijke zestigplussers werkt inmiddels in deeltijd. Dat was bij mensen die voor de oorlog zijn geboren nog een op veertien. Sterker nog, het aantal mensen dat bij een groot pensioenfonds gebruikmaakt van de deeltijdpensioenregeling is in enkele jaren tijd verdubbeld.

Aantrekkelijk

Het grootste voordeel van het deeltijdpensioen is natuurlijk dat je rustig kunt afbouwen. Je valt niet in het beruchte zwarte gat dat mensen weleens ervaren als ze van de ene op de andere dag stoppen met werken. Je kunt langzaam wennen aan de toegenomen vrije tijd en rustig bedenken wat je nieuwe bezigheden moeten gaan worden. Daarnaast geeft een deeltijdbaan je ook de voldoening die hoort bij werken.

Vitaler

Ander voordeel is dat je jonger bent als je stopt en dus waarschijnlijk vitaler. Je kunt beter genieten van je vrije tijd en leuke dingen ondernemen met je partner, kinderen en kleinkinderen. Zeker als je gezondheid te wensen over laat kan het een goed idee zijn om eerder af te bouwen. Tenslotte is het nog zo dat het voor veel mensen prettig is om de laatste actieve werkjaren minder last te hebben van een hoge werkdruk en het wat rustiger aan te kunnen doen.

Werken

Bovendien heb je mooi de tijd om alle verworven vaardigheden van de afgelopen jaren over te dragen aan de volgende generatie. Ook houd je het werk langer vol als je eerder gaat minderen. Het kan prettig zijn om van je zestigste tot je zeventigste bijvoorbeeld drie dagen per week te werken in plaats van tot 67 jaar fulltime en dan ineens helemaal niet meer.

Populairder

Het deeltijdpensioen wordt steeds populairder juist door de oplopende pensioenleeftijd.Het is zelfs een belangrijke voorwaarde om die steeds hoger wordende pensioenleeftijd op een goede manier in te kunnen vullen. Het geeft mensen de mogelijkheid om gezond het werkende leven te verlaten, maar nog wel de opgedane ervaring goed over te dragen in een tempo dat past bij de leeftijd. Het is een financieel zachte en emotioneel respectvolle manier om goed naar het pensioen toe te leven.

Geinteresseerd in meer wetenswaardigheden voor ná je pensioen? 
Lees hoe je je het beste kunt voorbereiden.