Overheid

Jarenlange ervaring, kennis van het vak en de sector zorgen ervoor dat we jullie nieuwe inzichten kunnen aanreiken

Wil je weten welke op welke inhoudelijke thema’s binnen de sector overheid wij jullie verder kunnen ondersteunen, kijk dan hieronder.

HR21

Dit generieke functiewaarderingssysteem is bedoeld voor alle gemeenten. Het is geen verplicht systeem en deels liggen er taken bij de OR, zoals instemmen met de invoer(procedure) en het handboek. Ook het GO heeft er een belangrijke taak in met het vaststellen van de conversietabel. Wat waren de salarissen en wat wordt het in het nieuwe systeem. Bovendien is er een indelings- en bezwarencommissie; wie nemen daar zitting in. Laat je uitleggen hoe het werkt, wat de verschillende rechten zijn en waar je op moet letten.

 

Vraag een maatwerktraining HR21 aan

Duurzame garantiebanen voor arbeidsbeperkten

Mensen met een beperking willen graag een echte baan en volwaardig meedoen. Ze hebben daarbij wel vaak wat hulp nodig. Collega’s spelen dan een belangrijke rol. De ondernemingsraad kan het initiatief nemen om garantiebanen te introduceren met ondersteuning van collega’s. Zo werkt de OR mee aan de banenafspraak én het bedrijf draagt bij aan een inclusieve samenleving.

 

Werkgevers, overheid en vakbonden hebben afspraken gemaakt over banen voor mensen met een beperking, de zogenaamde ‘garantiebanen’. Garantiebanen realiseren is niet eenvoudig. Om arbeidsbeperkte werknemers succesvol en duurzaam te plaatsen is een goede inbedding in de organisatie, draagvlak bij het personeel en goede begeleiding cruciaal. De introductie van de werkmaat – een collega die de werknemer met de arbeidsbeperking steunt vanaf het moment dat deze start op de werkvloer – helpt hierbij.

 

Werkgevers in de marktsector hebben beloofd te zorgen voor 100.000 werkplekken voor mensen met een arbeidsbeperking. Dit noemen we de Banenafspraak. Deze afspraak is onderdeel van het Sociaal Akkoord, en vastgelegd in de Participatiewet die sinds 1 januari 2015 geldt. In datzelfde akkoord is afgesproken dat de overheid zelf zorgt voor 25.000 banen binnen gemeenten, rijksoverheid en andere overheidsorganisaties.

 

Wat kan de OR doen?

Het agenderen van het thema ‘duurzame garantiebanen voor arbeidsbeperkten’ op de agenda van het overleg van de OR met de WOR-bestuurder van uw organisatie. Het bespreken van dit thema met de WOR-bestuurder is gericht op het maken van afspraken over de bijdragen van de afdelingen P&O of HRM, Financiën en Communicatie, evenals de betrokkenheid van managers en leidinggevenden bij het realiseren van duurzame garantiebanen voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Meer weten? 

Vraag een maatwerktraining duurzame garantiebanen aan

Fuseren en ontvlechten

Op het gebied van samenwerking is de decentrale overheid sterk in beweging. In veel gemeenten wordt gewerkt aan (een ambtelijke) samenwerking met naburige gemeenten. Op veel plekken ontvlecht men Gemeenschappelijke Regelingen om met dezelfde vaart nieuwe GR-en uit de grond te stampen.

 

Bij al deze processen is een nadrukkelijke rol voor de OR weggelegd. Veel bestuurders realiseren zich dat en willen de medezeggenschap de plaats geven die haar toekomt. Tegelijkertijd horen wij veel ondernemingsraden klagen dat zij het gevoel hebben ‘achter de feiten aan te lopen’. Op welke manier komt u vroegtijdig in gesprek over de ontwikkelingen in en rond uw organisatie en kunt u als ondernemingsraad de plaats in nemen die u wilt hebben in het traject van besluitvorming? Aan de hand van onze ervaringen met deze ingewikkelde en langdurige processen richten we met u het traject in op grond waarvan u als ondernemingsraad maximaal invloed kunt uitoefenen.

 

Vraag een maatwerktraining Fuseren en ontvlechten aan

Politiek primaat

Medezeggenschap binnen de overheid heeft een eigen dynamiek. De politiek is niet ver weg. Wat weinig politici zich realiseren is dat hun beslissingen echt effect hebben op het functioneren en welbevinden van medewerkers. Wanneer een ondernemingsraad daarover in gesprek wil, wordt er nogal eens geschermd met het ‘politiek primaat’. In een enkel geval verschuilen bestuurders zich achter dit argument. Heel vaak blijkt dat ook voor hen niet helder is welke mogelijkheden de WOR biedt om het politiek primaat recht te doen zonder dat de ondernemingsraad uit positie raakt.

 

Ook binnen GR-en wordt het politiek primaat nog wel eens ter sprake gebracht. Hier ligt de situatie fundamenteel anders. Iets wat bestuurders en OR-en zich soms niet goed realiseren. Omdat een goede toepassing van de wet in deze wel enige uitleg vraagt, gaan we graag met u in op concrete casuïstiek uit uw organisatie om op een constructieve manier een plaats te krijgen in besluitvorming waarin de gemeenteraad, de provinciale staten of hun college de doorslag gevende stem hebben.

 

Vraag een maatwerktraining Politiek primaat aan

lnwonersparticipatie

Medezeggenschap is breder dan de ondernemingsraad. Burgers krijgen steeds meer ruimte om mee te praten over beslissingen die hun leefruimte raken en ze krijgen daarmee ook meer verantwoordelijkheid. Inspraak van burgers faciliteren is een vak apart. Het vraagt een andere manier van het inrichten van het gesprek, de vormgeving van de bijeenkomst, terugkoppeling over de voortgang van het proces en een goede plaats inruimen in de besluitvorming voor de mening van burgers.

 

Op een goede manier je verantwoordelijkheid als burger gebruiken is net zo’n grote kunst. Hoe verwoord je op een goede manier wat belangrijk voor je is. Hoe filter je uit dikke ambtelijke nota’s de kern van het verhaal. Op welke manier kun je communiceren met andere bewoners van de wijk of je dorp.

 

Aan de hand van Deep Democracy bereiden we functionarissen en of burgers voor op hun bijdrage aan de leefbaarheid in hun omgeving.

 

Vraag een maatwerktraining lnwonersparticipatie aan

Vraag hier je maatwerktraining (Sector Overheid)

  • *Uw persoonsgegevens worden conform onze privacy- en cookieverklaring verwerkt. Lees hier onze  privacy- en cookieverklaring.

Deel dit bericht