Effectief communiceren

Effectief communiceren; vergroot de kans op succes!

Het OR-werk staat of valt met communicatie. Ook al is jouw advies of bijdrage inhoudelijk perfect, dan heb je nog geen garantie voor succes. De wijze waarop je het communiceert is zeker zo belangrijk.

Tijdens de training Effectief communiceren van SBI Formaat leer je meer over de wijze waarop jij en jouw ondernemingsraad (OR) communiceert, wat dit oplevert of kost en hoe je dit kunt veranderen. Je krijgt inzicht in de verschillende rollen, die je zelf inneemt in de communicatie, welke jouw voorkeursrol is en wat dit betekent voor jouw resultaten en die van de OR. Na deze analyse leer je hoe je vaste communicatiepatronen kunt doorbreken en op een andere manier kunt communiceren. Hierdoor verbetert jouw samenwerking met andere OR-leden, directie of achterban en neemt de mogelijkheid om succes te boeken toe. Ook zeer bruikbaar buiten het OR-werk!

Inhoud van de training Effectief communiceren

  • Theorie over de verschillende rollen die je kunt innemen.
  • Herkennen van jouw voorkeursrol en de gevolgen hiervan voor jezelf en anderen.
  • Doorbreken van patronen: hoe doe je dat?
  • Oefenen met (eigen) casussen.

Werkvormen

Korte theoretische inleidingen en veel oefeningen aan de hand van casussen. Je kunt (indien gewenst) gebruik maken van eigen casussen om inzicht te krijgen en te ondervinden hoe je uit de vaste communicatiepatronen kunt stappen.

Doelstellingen

  • Herkennen van eigen communicatiepatronen als OR-lid.
  • Inzicht krijgen in eigen mogelijkheden en kansen om tussen verschillende posities te schakelen.
  • Inzicht in gedrag van jouw OR en de directie.
  • Herkennen van het spel tussen OR en directie en inzicht in mogelijkheden om dat te doorbreken.
  • Het leren van nieuwe mogelijkheden om met de bestuurder effectiever te communiceren.

‘Stap uit vaste communicatiepatronen en neem de regie in eigen hand!’

“Bedankt voor de interessante cursus. Het maakt mij zeker bewuster; vooral hoe iemand vanuit verschillende rollen kan communiceren.

– Sieto de Vries, Swets ODV Maritiem BV

SBI Formaat en de 17 SDG’s:
voor een betere en duurzame wereld voor iedereen

Met onze dienstverlening willen wij bijdragen aan de 17 doelen voor een betere wereld (de 17 SDG’s). In deze training gaan we in ieder geval aan de slag met onderstaande doelen:

SDG4 Adequaat onderwijs is voor mensen in alle leeftijdscategorieën en in alle levensfasen van belang.
SDG10 Meer sociale samenhang: iedereen moet gelijke kansen krijgen om deel uit te maken van de sociale infrastructuur.
  • Dag 1

  • 09:00 - 09:30

    Aankomst locatie

    Ontvangst met koffie en thee.

  • 09:30 - 12:30

    Aanvang van de training

    We maken kennis met elkaar. Je krijgt informatie over de werkwijze en inhoud.

    Posities die u inneemt als OR-lid

    Ik kan op verschillende manieren denken, voelen en handelen. Soms ben ik uitgelaten, of terneergeslagen als een kind. Soms doe ik bazig, dan weer ben ik bezorgd als een ouder figuur. Ook kan ik reageren op een volwassen manier, in contact met mezelf en de ander. Ik kan me dus in verschillende posities bevinden; in de ouder, volwassene of kind positie. Positie omvat gedrag, gedachten en gevoelens. Door middel van oefeningen, leer je herkennen in welke positie jij je het meest bevindt in OR overleg.

  • 12:30 - 14:00

    Pauze en lunch

  • 14:00 - 17:00

    Communicatiepatronen: wisselwerking tussen jezelf en de ander

    Er is een wisselwerking tussen jou en de ander in de communicatie. Afhankelijk van jouw ervaringen en degene met wie je communiceert, kies je voor de ene of andere reactie. Een voorbeeld: Een collega zegt: “Moet je nu alweer vergaderen met de OR? Dat heeft toch helemaal geen zin?” Als OR-lid kun je je hierdoor schuldig gaan voelen of juist boos terugbekken: “Ja, ik denk niet alleen aan mijn salarisstrookje”. Welke communicatiepatroon past nu bij jou? Ieder ontwikkelt vaste communicatiepatronen. Tóch is er ruimte voor verandering. Je gaat aan de slag met jouw eigen ervaringen, waardoor je zicht krijgt op wat er gebeurt tussen jou als OR-lid en anderen (jouw directeur, en collega’s). Als je je eigen patronen herkent, kun je ook andere manieren kiezen.

  • 17:00 - 17:30

    Pauze en snack

  • 17:30 - 19:20

    Egogram: Wat hebben we in huis en wat missen we?

    Je maakt een egogram van de OR en bestuurder, wat jouw inzicht vergroot in de communicatie. Hierdoor kun je in een oogopslag zien wat jouw OR en bestuurder in huis hebben. Je gaat jouw huidige en wenselijke OR egogram vergelijken en krijgt collegiaal advies op de vraag: “Wat heeft mijn OR en wat missen we?”

  • 19:20 - 19:30

    Afsluiting van de eerste trainingsdag met aansluitend diner

  • Dag 2

  • 09:30 - 12:30

    Aanvang tweede cursusdag

    Gisteren hebben we egogrammen van OR en bestuurder gemaakt. Vandaag gaan we verder met de OR in relatie tot de bestuurder.

    Spel tussen OR en directeur

    We gaan de meest voorkomende spelen tussen OR en directeur uitwerken via jullie casussen. Hierdoor ervaar je hoe je in zo’n patroon terecht komt en hoe je er weer uit kan stappen. Voorbeelden van deze OR-directie spelen zijn: “je krijgt de informatie lekker toch niet”; “pak me dan als je kan, je kan me toch niet krijgen” of  “geef me een schop, want ik ben het niet waard om serieus genomen te worden”.

  • 13:30 - 14:00

    Pauze en lunch

  • 14:00 - 15:50

    Regie in het gesprek met uw directeur

    We gaan oefenen met effectief gedrag in gesprek met de bestuurder om uit het spel te komen. Daarvoor gaan we met de volgende technieken aan de slag: volwassen vragen stellen, actief luisteren en open kaart spelen.

  • 15:50 - 16:00

    Afronding en einde van de training

    We ronden de training af en evalueren deze twee dagen.

Beschikbare data

  • Datum

    Duur training

    Locatie