Niek Sibbel

Invloed op besluitvorming wordt niet alleen uitgeoefend door het inbrengen van argumenten, het is ook een politiek spel waar ieder hun eigen belang heeft.

Senior trainer & adviseur ondernemingsraad, medezeggenschap (strategie en organisatie) 
(SCOOR/RMZO-geregistreerde MZ-opleider)

"Ik heb politicologie gestudeerd. Met name vanuit mijn interesse voor democratie, beleidsvorming en besluitvorming. Politieke filosofie is dan ook mijn hobby.

Daar komt ook mijn belangstelling voor Machiavelli vandaan. Deze Italiaanse filosoof en schrijver (1469-1527) wordt gezien als de grondlegger van de politieke filosofie. Vandaar dat ik met een boek óver Machiavelli sta. Hij is veel verketterd, omdat hij het principe van 'het doel heiligt alle middelen' zou voorstaan. Maar dat is onzin: het is uit zijn context gehaald en het ligt een stuk genuanceerder dan veelal wordt verondersteld.

De kennis die ik heb opgedaan door het lezen van Machiavelli helpt mij om meer naar de politieke kant van een organisatie te kijken. Invloed op besluitvorming wordt niet alleen uitgeoefend door het inbrengen van argumenten. Het is ook een politiek spel, waarin bestuurders ieder hun eigen belangen hebben. Het is goed om inzicht te hebben in hoe dit spel wordt gespeeld."

Laatste artikelen van Niek

Kennis
Ondernemingsraad vergadering saai? Nee, leuk juist! Verder lezen
Kennis
49 dagen, draagtijd van een OR-advies over een reorganisatie? Verder lezen
Kennis
Wat is de OR-invloed in een gemeentelijke OR? Verder lezen